Vineri 31 Martie

Un spion rus s-a infiltrat în Statul Major al Armatei Ucrainei, spune consilierul lui Volodimir Zelenski. Cum le-a câștigat încrederea


Autorităţile de securitate ucrainene afirmă că au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina, informează DPA. Unul dintre aceşti spioni se infiltrase chiar în Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, a dezvăluit duminică seara Alexei Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

El nu a oferit detalii despre numărul acestei reţele de spioni ruşi, dar a menţionat că numai unul dintre aceşti „agenţi” activa în Statul-Major al armatei ucrainene. Acesta a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a precizat Arestovici, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform. Arestovici a dezvăluit şi una dintre presupusele ţinte ale acestui grup de diversionişti, scrie Libertatea.

Tovarăşii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului şi apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă”, a declarat consilierul prezidenţial. Pentru a-şi pune planurile în aplicare, prezumtivii agenţi ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene. 

Aceştia plănuiau să obţină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câştiga încrederea le-au oferit informaţii reale despre mişcări de trupe ruseşti, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni ai lui Ramzan Kadîrov”, a declarat Arestovici.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică, SBU menţiona că „a efectuat o operaţiune specială în mai multe etape, timp în care a neutralizat un grup de sabotaj şi recunoaştere bine mascat”.

Agenţi ai Statului-Major al armatei ruse pregăteau un atac terorist vizând doborârea unui avion de pasageri deasupra teritoriului Rusiei sau Belarusului. Invadatorii intenţionau să acuze apoi, fără temei, Ucraina şi pe partenerii noştri de atacarea avionului de pasageri”, subliniază SBU, citat de agenţia de presă Unian. 

Din componenţa acestui grup făceau parte – potrivit SBU – două persoane cu dublă cetăţenie şi un complice pe care l-au recrutat. Grupul era coordonat de cetăţeanul rus Aleksandr Tiuterev, ofiţer din cadrul Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Statul-Major al armatei ruse (GRU), cu numele de cod „Morpeh” („Puşcaşul”).

Comentarii Facebook