Un soldat rus a dezvăluit, în premieră, „adevărul urât” din spatele războiului din Ucraina: „Nu văd dreptate în acest război”


Soldatul rus Pavel Filatiev a publicat pe unul dintre conturile sale de social media un manifest de 141 de pagini, o descriere pas cu pas a modului în care unitatea sa de parașutiști a fost trimisă în Ucraina continentală din Crimeea, a intrat în Herson și a capturat portul și apoi cum a fost rănit și evacuat din zona de conflict cu o infecție oculară, notează The Guardian.

Fostul parașutist a înțeles că din cauza acestui manifest riscă închisoarea, că va fi numit trădător și va fi evitat de foștii săi camarazi. Mama lui l-a îndemnat să fugă din Rusia cât încă mai poate. „Nu văd dreptatea în acest război. Nu văd adevărul aici”, i-a spus Filatiev unui reporter. A fost prima dată când a stat de vorbă cu un jurnalist, de când s-a întors din război.

soldat rus 3.PNG

Nu mi-e frică să lupt în război. Dar trebuie să simt dreptatea, să înțeleg că ceea ce fac este corect. Și cred că acest lucru eșuează nu numai pentru că guvernul a furat totul, ci pentru că noi, rușii, nu simțim că ceea ce facem este corect”, s-a destăinuit soldatul.

Planul inițial al lui Filatiev a fost să-și publice memoriile și să se predea imediat poliției. Dar activistul Vladimir Osechkin, i-a spus să-și reconsidere poziția, în timp ce îl îndemna în mod repetat să fugă din țară. Până de curând, el a refuzat să facă acest lucru. „Deci plec, mă duc în America, și cine sunt eu acolo? Ce ar trebui să fac?” a spus soldatul. „Dacă nu e nevoie de mine în țara mea, atunci cine are nevoie de mine acolo?”, a mai adăugat Pavel.

soldat rus 2.PNG

Fostul parașutist a petrecut 45 de zile scriind acest manifest și a explicat jurnalistului cu care a stat de vorbă că s-a decis să facă acest lucru înainte de a fi evacuat din Ucraina. Cele 141 de pagini oferă o perspectivă asupra războiului din partea unei persoane care a luptat în trupele trimise de Vladimir Putin pe 24 februarie.

soldat rus 4.PNG

Comentarii Facebook