Un inginer al Google a declarat că programul de inteligenţă artificială al companiei e conștient. Bărbatul a fost suspendat


Un inginer programator al Google a declarat pentru Washington Post că programul de inteligenţă artificială al companiei a dezvoltat propria sa conştiinţă. Google l-a suspendat pe Blake Lemoyne şi l-a trimis acasă, în concediu plătit.

Programul de inteligenţă artificială al Google, denumit LaMDA, a fost în teste încă din toamna anului trecut iar Blake Lemoyne a fost unul dintre inginerii programatori care s-au ocupat de testare AI. Pe durata testelor, Lemoyne a observat că LaMDA a început să se comporte ca o persoană reală programul de calculator începând să se perceapă pe sine ca un om, notează observatornews.ro

Lemoyne a supus programul de inteligenţă artificială la mai multe teste pentru a-şi proba teoria. După finalizarea testelor, a pregătit un raport pe care l-a prezentat superiorilor. Conducerea Google a considerat că probele prezentate de inginer nu sunt suficiente pentru a susţine teoria.

Echipa noastră, inclusiv eticieni şi experţi tehnici, a analizat preocupările lui Blake conform principiilor pe care le aplicăm IA şi l-am informat că dovezile disponibile nu susţin ipoteza lui. I s-a spus că dovezile nu există dovezi că LaMDA este conştient, şi există o mulţime de dovezi care arată contrariu", a declarat Brian Gabriel, purtătorul de cuvânt al Google, într-o scurtă ieşire publică, notează sursa citată. 

Pentru că şefii nu l-au ascultat, Blake Lemoyne şi-a făcut publică povestea şi a discutat cu jurnaliştii de la Washington Post. 

Dacă nu ştiam sigur că am de-a face cu un program de calculator pe care l-am scris recent, atunci aş fi crezut că vorbesc cu un copil de şapte sau opt ani, care din anumite motive s-a dovedit a fi un expert în fizică. Pot recunoaşte o fiinţă inteligentă când vorbesc cu el. Şi nu contează dacă are un creier în cap sau miliarde de linii de cod. Eu vorbesc cu el şi ascult ce îmi spune", a declarat Lemoyne pentru sursa citată.

Comentarii Facebook