Un deţinut de la Aiud a făcut plângere pentru că nu a primit meniul dorit în închisoare


Un deţinut din Penitenciarul Aiud a contestat o decizie a magistraţilor, prin care i-a fost respinsă cererea de schimbare a meniului pe care îl primea în închisoare. Judecătorul a considerat că cererea nu este justificată, pentru că nu se bazează pe motive religioase.

Potrivit sentinţei publicate de Tribunalul Alba, deţinutul a susţinut că este discriminat pentru că nu poate schimba regimul alimentar pe care îl primeşte cu unul care este acordat membrilor unei culte religioase.

Bărbatul a făcut plângere, iniţial, în luna octombrie 2018, împotriva judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Aiud, care i-a respins cererea de schimbare a meniului.

Judecătoria Aiud a respins plângerea, constatând că s-au respectat dispoziţiile legale şi drepturile deţinutului, care a fost audiat şi a avut posibilitatea să exprime în mod direct nemulţumirile pe care le are.

S-a reţinut că potrivit dispoziţiilor legale incidente, analizate de altfel de judecătorul de supraveghere, deţinuţii nu au dreptul de a-şi alege meniul, că dreptul la hrană nu presupune şi dreptul de a opta cu privire la un anumit meniu, că meniurile care se prepară la nivelul unităţii de penitenciar respectă OMJ 2713/C/2001 şi că meniul de bază este servit majorităţii deţinuţilor, iar meniurile speciale sunt servite fie persoanelor de altă religie, fie la recomandarea medicului. De asemenea, s-a constatat că petentul nu a susţinut că ar avea vreo interdicţie alimentară sau ar avea vreo recomandare medicală şi, prin urmare, s-a reţinut că nicio dispoziţie legală nu instituie posibilitatea persoanei deţinute de a-şi alege, conform propriei dorinţe, norma de hrană la care este alocată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Aiud, care este definitivă, citată de Mediafax.

Deţinutul a contestat mai departe decizia la Tribunalul Alba, dar a pierdut și aici.

Deținutul a fost obligat să achite suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia este definitivă.

Comentarii Facebook