Ucraina sărbătorește astăzi, 24 august, Ziua Independenței: „Am atins (ca și popor) cel mai mare nivel de unitate naţională”


Ucrainenii marchează, miercuri, 24 august, 31 de ani de când s-au eliberat de Uniunea Sovietică. Anul acesta poporul ucrainean va serba și ceea ce poate fi numită „o zi de sfidare a războiului început de Putin”, început în urmă cu exact șase luni în urmă. 

Ziua Independenței Ucrainei, ca o ironie a sorții, cade exact la șase luni de la invazia Rusiei, care a avut loc în noaptea de 24 februarie, și care continuă și în ziua de azi, la jumătate de an de când Putin a decis să înceapă un război „pe care nu-l va putea termina”, după cum zice chiar președintele Ucrainei. 

Pentru a evita o catastrofă, astăzi este complet interzis orice fel de adunare generală în capitala Ucrainei, dar, pentru a marca într-un fel sau altul această zi de sărbătoare, dar și ca un semn de sfidare în fața Kremlinului, soldații ucraineni au așezat în centrul Kievului carcasele tancurilor și vehiculelor blindate rusești, care au fost capturate și arse de-a lungul războiului.

Luptăm împotriva celei mai teribile ameninţări la adresa statalităţii noastre, dar suntem mândri că toate acestea se întâmplă  într-un moment în care am atins (ca și popor) cel mai mare nivel de unitate naţională”, a declarat Zelenski, potrivit The Guardian.

Războiul a ucis mii de civili, a forţat peste o treime din cei 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei să îşi părăsească locuinţele, a lăsat oraşele în ruine şi a zguduit pieţele globale. La șase luni de la inițierea atacurilor, cele două țări nu au ajuns la niciun fel de înțelegere, ambele aflându-se în impas. 

Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică în august 1991, iar o majoritate covârşitoare a ucrainenilor a votat la referendum de atunci pentru declararea independenţei Ucrainei. „Au luptat pentru o țară liberă și prosperă, ei, bunicii și părinții noștri. Am fost subjugați prea mult timp. Au văzut (rușii) că ne putem dezvolta singuri, fără ajutor lor, iar țara noastră a devenit una prosperă și și-au dorit să ne ia tot ce am construit. Acum e momentul să le arătăm cât de puternici suntem și să ne apărăm pământul care ni se cuvine, căci mulți înintea noastră au luptat pentru el, iar noi vom face același lucru”, a fost începutul discursului lui Zelenski. 


Comentarii Facebook