Turcia va deporta refugiați sirieni pentru că au mâncat ”provocator” banane pe rețelele sociale


Turcia va deporta cel puțin șapte sirieni, după ce un cetățean turc s-a plâns că aceștia au mâncat ”într-un mod provocator” banane pe rețelele sociale, iar el nu își permite așa ceva, informează Bloomberg.

Trăiți mai bine. Eu nu pot mânca banane, voi cumpărați kilograme de banane”, a comentat un turc în timpul unui clip realizat pe 17 octombrie de o studentă din Siria aflată în Istanbul. Alți turci i-au acuzat pe sirieni că au un stil de viață luxos în Turcia și că mai bine s-ar duce la ei acasă.

Șapte cetățeni străini au fost reținuți într-o anchetă asupra postărilor provocatoare de pe rețelele sociale și urmează să fie procesați pentru deportare”, au anunțat miercuri seară autoritățile turce din domeniul migrației.

Agenția de știri turcă Demiroren a transmis că alte șapte persoane, plus un minor, ar putea fi deportate după ce au postat pe rețelele sociale imagini în care mănâncă banane. Cei opt sirieni au fost reținuți vineri în orașul Izmir, informează ABC News.

Cei 8 sunt acuzați de ”amenințarea siguranței și liniștii publice”.

Mai multe clipuri video în care refugiați sirieni apar mâncând banane au apărut pe rețelele sociale după o știre din 17 octombrie despre o ceartă pe o stradă din Istanbul între o tânără siriană și un grup de turci.

A fost o provocare de pe rețeaua Tik-Tok, la care au participat sirieni din întreaga lume, după un clip viral în care un turc spune că nu-și mai permite banane, în timp ce refugiații sirieni pot cumpăra "kilograme" de banane.

Clipul video face referire la un zvon fals potrivit căruia refugiații sirieni trăiesc în lux pe banii contribuabililor sirieni, deși economia este în declin, scrie Business Insider. În realitate, studiile Centrului pentru Cercetări în Politici Economice arată că 45% din refugiații sirieni din Turcia trăiesc în sărăcie și 14% în sărăcie extremă.

Comentarii Facebook