Turcia se pregăteşte pentru primul lockdown


Începe lockdown-ul de 17 zile în Turcia. Doar într-o singură zi au fost înregistrate 60.000 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Preşedintele Recep Erdogan a anunţat lockdown de 17 zile în Turcia, începând de joi seara, pentru a stopa răspândirea pandemiei. Țara se confruntă cu o explozie a numărului de cazuri.

Președintele Erdogan a spus că bilanțul zilnic al infectărilor trebuie redus la mai puțin de 5.000 pe zi.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, Turcia era văzută ca o poveste de succes în lupta cu pandemia, graţie acţiunilor combative, şi a fost chiar lăudată de OMS.

Lockdown în Turcia, una dintre ţările cele mai afectate de COVID-19

Ankara este mândră de numărul relativ mic de morţi, aproximativ 39.000, iar autorităţile spun că pandemia este sub control datorită sistemului de sănătate al ţării, bine pus la punct.

După o a doua perioadă de restricţii la începutul lunii noiembrie, numărul infectărilor zilnice a scăzut la 6.000, în luna februarie.

Dar imediat ce guvernul a început relaxarea restricţiilor în martie, un nou val a lovit Turcia.

Au fost re-impuse restricţii la începutul lunii aprilie. Totuşi, această măsură nu a fost suficientă.

La sfârşitul lunii aprilie, sunt mai mult de 60.000 de noi cazuri pe zi şi peste 300 de morţi

Conform criticilor, guvernul a ridicat restricţiile prea repede, iar procesul de vaccinare nu a fost suficient de rapid.

Turcia, o ţară cu o populaţie de 83 de milioane de locuitori, a lansat în luna ianuarie o campanie de vaccinare la nivel naţional cu vaccinul chinezesc CoronaVac. Până în prezent, 13.3 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin şi 8.1 milioane ambele doze.

De asemenea, a primit 2,8 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, pe care a început să le utilizeze.

Am grăbit procesul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv Sinovac, Pfizer, şi Sputnik V" a declarat Fahrettin Koca, Ministrul Sănătăţii.

Oamenii de ştiinţă spun că noile tulpini, mai ales cea britanică, au accelerat rata de infectare.

Într-un moment în care Europa îşi redeschide porţile, trebuie să reducem rapid numărul de cazuri la mai puţin de 5.000 pe zi pentru a nu rămâne în urmă", a declaat Preşedintele Erdogan, conform BBC.


Comentarii Facebook