Țările unde vaccinul TBC este obligatoriu au mai puţine decese din cauza coronavirusului


Un studiu recent arată că administrarea vaccinului pentru tuberculoză (BCG), care în România este în schema obligatorie, duce la un număr redus de decese din cauza coronavirusului.

Studiul preliminar postat pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate, găseşte o corelaţie între ţările care au politici obligatorii de vaccinare împotriva tuberculozei şi le solicită cetăţenilor să facă vaccinul Bacill Calmette-Guerin (BCG) şi cele care prezintă un număr mai mic de cazuri confirmate şi decese de Covid-19, scrie Mediafax citând Bloomberg.

Printre primii specialişti care au lansat studii despre eficacitatea BCG împotriva coronavirusului este românul Mihai Netea, expert în boli infecţioase la Centrul Medical Radboud University din Olanda. Echipa lui Netea a înscris deja 400 de cadre medicale în procesul de cercetare. 200 dintre ele au primit vaccinul BCG şi 200 au primit un placebo. De asemenea, Netea va începe un studiu separat care studiază eficienţa vaccinului BCG la cei trecuţi de 60 de ani.

Un alt expert a observat numărul scăzut de cazuri din Japonia. Ţara a raportat printre primele cazuri confirmate de coronavirus în afara Chinei şi nu a instituit măsuri drastice de izolare, aşa cum au făcut-o majoritatea ţărilor afectate. Vaccinul BCG ar oferi protecţie împotriva bacteriilor de tuberculoză, dar şi a altor boli contagioase. 

Printre ţările cu venituri mari care au înregistrat un număr mare de cazuri Covid-19 se numără SUA şi Italia, care le recomandă vaccinul BCG numai persoanelor care sunt expuse unui risc major de contaminare, în timp ce Germania, Spania, Franţa şi Marea Britanie au avut politici de vaccinare cu BCG, dar le-au încheiat. China are în programa medicală vaccinarea cu BCG, dar ea nu a fost respectată cu stricteţe înainte de 1976. Japonia şi Coreea de Sud, care au reuşit să controleze extinderea coronavirusului, au politici riguroase de vaccinare BCG.

Ţările care au oprit definitiv, cu ani în urmă, protocolul de vaccinare sunt: SUA, Italia, Spania, Olanda, Elveţia, Austria, Suedia, Finlanda, Israel, Noua Zeelandă, Germania, Slovenia, Franţa şi UK. Ultimele două au întrerupt vaccinarea după anul 2000. Toate celelalte, vaccinează copiii la naştere. Unele ţări repetă vaccinul la vârsta de 7 ani, lucru pe care l-a făcut şi România până în anul 1993. Majoritatea celor care au făcut vaccinul, rămân cu o cicatrice - în formă de floricică - pe umărul stâng.

Comentarii Facebook