SUA și Rusia, pasează vina pentru situația internațională. Secretarul general ONU: „Riscul nuclear a atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii"


Sua și Rusia și-au pasat una alteia responsabilitatea pentru tensiunea actuală care domină scena internațională și care, potrivit Națiunilor Unite, a provocat una din situațiile cele mai periculoase pe care le-a cunoscut lumea în ultimele decenii, potrivit Agerpres

La inițiativa Chinei, Consiliul de Securitate al Onu a organizat o sesiune specială pentru a aborda „Promovarea securității comune prin dialog și cooperare”, dar dezbaterea a fost marcată de acuzații și reproșuri reciproce, îndeosebi între Rusia și puterile occidentale. 

Ambasadoarea SUA la Onu, Linda Thomas-Greenfield, a denunțat încălcarea Chartei Națiunilor Unite de către Rusia prin invazia ei ilegală și „neprovocată” în Ucraina, reproșându-i totodată ignorarea încercărilor repetate ale altor țări de a găsi o soluție diplomatică la criză. 

Rusia şi-a justificat acţiunile încercând să redefinească concepte fundamentale precum suveranitatea, integritatea teritorială şi indivizibilitatea securităţii. A spus asta declarând că este prerogativa Moscovei să dicteze deciziile politice şi de securitate ale vecinilor ei”, afirmă Tohmas-Greenfield. 

Reprezentanta diplomaţiei SUA a menţionat că invazia Rusiei în Ucraina s-a soldat până în prezent cu zeci de mii de morţi, a provocat o criză a refugiaţilor şi a agravat securitatea alimentară în întreaga lume, dar de asemenea a „erodat principiile-cheie care au împiedicat izbucnirea de noi războaie mondiale”.

Rusia a răspuns dur acuzațiilor aduse de amabasadorul SUA

În acelaşi timp, omologul său rus, Vasili Nebenzia, a atribuit această situaţie exclusiv voinţei „Occidentului” de a-şi „păstra hegemonia”, precum şi ceea ce el a calificat drept promisiuni false din partea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

NATO a continuat să se extindă inexorabil, aducându-şi infrastructura militară din ce în ce mai aproape de frontierele noastre, inclusiv desfăşurând sisteme de apărare antirachetă şi arme ofensive. Toate acestea au generat o ameninţare reală la adresa securităţii naţionale a ţării noastre”, a explicat acesta. 

SUA şi Rusia se acuză reciproc şi de slăbirea arhitecturii de neproliferare nucleară şi de creşterea riscului privind un război nuclear. În acest sens, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat din nou că „riscul nuclear a atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii” şi că întregul sistem de securitate colectivă este în pericol.


Comentarii Facebook