Cel mai sărat lac din România a secat! Movila Miresei s-a transformat într-un câmp de cristale


Temperaturile extreme şi lipsa precipitaţiilor din ultimele luni continuă să facă ravagii în România. Cel mai sărat lac din România a secat, iar în locul lui a apărut un câmp de cristale.

Cu o suprafaţă de 160 de hectare, Lacul Movila Miresei a fost obiectiv turistic doar până în 1989, pentru că apoi a fost uitat de autorităţi. Adâncimea lacului, chiar şi în anii ploioşi, nu depăşea jumătate de metru. Este un lac de crov, în termeni geologici, format într-o adâncitură în sol, o scobitură în care se adună apă de la ploaie, dar şi din pânza freatică. Căldura şi lipsa precipitaţiilor din ultimele luni au dus la secarea aproape completă a Lacului Movila Miresei, din județul Brăila, scrie Antena 3.

Nu este exclus ca lacul să învie temporar, dacă plouă la toamnă sau dacă iarna va fi bogată în zăpadă. Așa speră și autoritățile, dar și localnicii. Peste 200.000 de tone de apă au dispărut din estimările specialiştilor, având în vedere şi suprafaţa lacului de aproape 160 de hectare. Localnicii speră ca lacul să îşi revină, în condițiile în care va fi o toamnă ploioasă.

Comentarii Facebook