Studiu Banca Mondială: 50% dintre elevii din România nu înțeleg ce citesc și nu pot face calcule, dar iau bursă


România este țara analfabeților, care primesc bursă de merit, dacă e să ne luăm după statistica Băncii Mondiale.

În 2020, potrivit Ministerului Educației, erau 123.000 de elevi care reușiseră să obțină medii mai mari de 8.50, în 2021 s-a ajuns la 754.000 de elevi care au obținut medii mai mari de 8,50.

Cătălina Ifrim, Consiliul Național al Elevilor: ”Pot însemna niște bani astfel încât să reprezinte un aport pentru pregătirea sau pentru admiterea la una dintre facultăți. Nu mi-a fost străină situația în care un profesor sau director nu dorea să includă elevi în bacalaureat pentru a nu intra în examen și pentru a nu scădea ponderea de promovabilitate”.

Profesorii dau mai ușor 10, de când școala este online

Iuliana Căplescu, profesor Colegiul Național Matei Basarab: ”Nu există în nicio metodologie a predării și evaluării în online obligația elevului de a sta cu camera deschisă. Nu știi cine îți scrie și cine îți postează poate copiat, poate un părinte... Deja se vede diferența".

Andreea Ionescu, reprezentant al asociației Părinții cer schimbare: "Există o categorie de părinți pentru care notele înseamnă contează foarte mult, dar asta e tot o reminiscență a sistemului".

Banca Mondială: Aproape 50% dintre elevi sunt analfabeți funcționali

România este țara care reușește să aibă, în același timp, aproape 50% analfabeți funcționali, potrivit Băncii Mondiale și 53% bursieri de merit. Asta se vede și la examenele naționale, și la testările internaționale. Experții în Educație spun că absurdul ar putea dispărea chiar de anul viitor.

Ciprian Fartusnic, cercetător științific la Unitatea de Cercetare în Educație: "Îți trebuie niște descriptori care să zică: ok, cu multe greșeli, cu mult ajutor și pe texte scurte, el e capabil să facă un rezumat. Asta e pentru 5. Dacă greșelile sunt mai puține și textele mai lungi, asta e pentru 6. Dacă deja e mai puțin ajutor din partea profilor e pentru 7".

Media de acordare a burselor de merit a crescut de la 8.50 la 9.50, pentru a răsplăti mai bine performanța. 

Comentarii Facebook