Studenții ar putea să petreacă mai puțin timp la facultate: „Nu mai mult de 8 ore în facultate zilnic”


Un proiect de lege, care prevede limitarea timpului petrecut de studenți la facultate, a fost inițiat de USR.

Astfel, studenții ar putea să petreacă maxim 8 ore pe zi în băncile facultăților.

Potrivit inițiatorilor, ideea proiectului a venit după nenumărate plângeri ale studenților care menționau că ajung să stea și câte 12 ore pe zi la facultate. 

Este și cazul studenților de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, unde sute de studenţi au reclamat, pe lângă creşterea taxei pentru programul de licenţă, faptul că au cursuri şi până la 12 ore pe zi.

„Acest exemplu de eşec al legislaţiei existente de a proteja drepturile studenţilor, dar şi de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenţii să nu poată fi obligaţi să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activităţi suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, evidențiază inițiatoarea proiectului. 

Inițiatoarea proiectului, subliniază și că programul încărcat ar împinge unii studenți să renunțe la educație, deoarece aceștia n-ar mai avea timp să muncească, ca să iși platească  studiile.

 „Când alăturăm creşterilor de taxe şi programul încărcat, punem studenţii în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea şi, deci, în imposibilitatea de a-şi plăti studiile. Consecinţa o ştim cu toţii: abandonul universitar”, arată proiectul legislativ.

Comentarii Facebook