Statul român a investit 1,49 lei/an, cât un covrig SCUMP, pentru un tânăr între 2013-2019


Statul român a investit în activitățile destinate tinerilor echivalentul unui covrig pentru fiecare tânăr pe an, adică 1,49 lei.

Investiția totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului și Sportului (incluzând atât activitățile pentru tineret cât și cheltuielile cu salarii, centre de tineret și de agrement și realizarea unor cercetări) ajunge abia la 20 de lei/tânăr/an, scrie Consiliul Tineretului din România într-o analiză trimisă Edupedu.ro.

În 2018, Ministerul Tineretului și Sportului a avut o alocare de 0,037% din PIB, din care în jur de 30%, adică 0,01% din PIB, fiind fonduri alocate pentru componenta de tineret (102,65 milioane lei), potrivit documentului citat.

În contrast cu finanțarea alocată de Guvern pentru tineri, alocările programelor UE, pentru România, cum ar fi prin Erasmus+ (componenta tineret) și prin Corpul European de Solidaritate, este de 11 milioane de euro în 2018, respectiv 12,5 milioane de euro în 2019 – adică depășește de peste șase ori finanțarea alocată de Guvern pentru susținerea acțiunilor de tineret.

Dacă ne raportăm la toți tinerii și nu doar la câteva mii sau zeci de mii, ne dăm seama că statul doar se face că face ceva în acest domeniu, la nivelul actual de finanțare”,  a spus Mihai Dragoș, Președinte CTR.

În 2019, Consiliul Tineretului din România propune ca pentru fiecare tânăr din România să fie alocată suma de 10 euro (46,4 lei).

Comentarii Facebook