Statul Maghiar este cel mai mare cumpărător de clădiri de patrimoniu din Ardeal


Statul maghiar a cumpărat mai multe clădiri de patrimoniu din zona Ardealului, prin intermediul unor firme înfiinţate pe teritoriul României, sub umbrela unei companiei ungare.

Cele mai recente achiziţii au avut loc în centrul vechi al Sighişoarei, parte din patrimoniul mondial UNESCO, scrie investigatoria.ro. Ultima achiziţie din Sighişoara este clădirea Alte Post, situată în inima oraşului.

Fostă staţie de poştă din anul 1851, clădirea istorică a fost cumpărată în 2013 de un om de afaceri local, care a renovat-o şi a transformat-o într-o pensiune cu restaurant. Recent, însă, omul de afaceri a decis să vândă, iar în scenă a intrat Manevi Pro Transilvania, care a cumpărat clădirea cu suma de 1.300.000 de euro.

Potrivit sursei citate, compania este fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag şi este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetăţean ungar. Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenţiei Arhivelor Statului.

De-a lungul timpului, Manevi ZRT a achiziţionat mai multe clădiri de patrimoniu din România, precum: Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei.

Comentarii Facebook