Șoferi, scoateți banii: ministrul clujean anunță noi taxe pe mașinile poluante. Peste 8 milioane de autovehicule sunt vizate

Șoferii din Cluj-Napoca trebuie să își pregătească portmoneele pentru o taxă nouă, despre care se estimează că va afecta nu mai puțin de 8 milioane de mașini din întreaga țară. Conform Știri pe Surse, anunțul a fost făcut de către ministrul clujean Marcel Boloș, care este responsabil de investițiile și proiectele europene în cadrul Guvernului.

Acesta a explicat că noua taxă auto trebuie implementată pentru ca România să poată primi în acest an încă o tranșă de fonduri europene din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Taxa pe poluare este considerată o reformă esențială, care dacă nu este împlinită ar bloca o mare parte din acești bani. 

Ministrul Marcel Boloș a explicat că nu doar România trebuie să implementeze această taxă auto, ci toate țările din UE. „Este o transpunere de Directivă a Uniunii Europene (...) toate statele membre au obligația transpunerii directivei” a afirmat acesta. Clujeanul a mai menționat că taxa va fi proporțională cu nivelul de poluare. „[n.r. este nevoie de] o schimbare a mecanismului de impozitare pentru mijloacele de transport, astfel încât cele poluante vor plăti această taxă privind certificatele ITS şi emisiile proporţional cu nivelul de poluare”.

Guvernul are nevoie de aceste taxe noi mai ales în contextul economic actual, în care încearcă să strângă câți mai mulți bani de oriunde poate, cu scopul de a ajunge la un deficit cât mai mic. Ministrul a explicat că taxa va avea un efect mare asupra multor șoferi: „Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport. Jalonul este la Ministerul Transporturilor și are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare. Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR și de mare complexitate” a transmis Marcel Boloș.

El a mai explicat că doar o parte din bani vor merge spre întreținerea drumurilor, restul fiind rezervați pentru autoritățile locale: „Afectează mulți posesori de mijloace de transport și are impact asupra bugetelor autorităților locale. O parte din banii din taxă se duc la autorități locale, altă parte din bani se duc la CNAIR, să fie utilizați la întreținerea drumurilor” a mai spus acesta.

Comentarii Facebook