Duminica 28 Aprilie

„Să nu vadă cetățeanul român ce e acolo”. Misterul pădurii perfect rotunde din jurul unui institut de cercetare nucleară din România


De ce un institut de cercetare nucleară este în interiorul unei păduri perfect rotunde, a fost curiozitatea mai multor români în ultimele zile.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) este un institut de cercetare din România, cu sediul la Măgurele, în cadrul căruia se efectuează cercetări științifice de fizică atomică și nucleară, precum și aplicații ale acestora.

institutul 1.png

Românii care au văzut poza din satelit au încercat, în zadar, să găsească un răspuns la întrebarea pusă de autorul postării: ”De ce Institutul Național Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară este în interiorul unei păduri rotunde?” 

„E punct de interes național și plantele te mai scapă de radiații, cel puțin unele”; „Cam pentru ce e buna pădurea de obicei? Bruiaj!”; „Grătare, mici, bere” - au fost câteva din reacțiile oamenilor. 

„Fiindcă Ceaușescu era atât de dobitoc că înconjura chestiile strategice (cum e institutul ăsta, bazele militare, fabricile de armament s.a.m.d) cu pădure ca să nu vadă cetățeanul român ce e acolo și să nu divulge locația la inamici. (de parca americanii nu aveau sateliți sa vadă de sus)” - a fost încercarea, mai comică, de a explica forma ciudată a pădurii din jurul institutului a unuia din românii curioși.

De ce Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” este în interiorul unei păduri rotunde? 

Răspunsul pentru forma bizară a pădurii a venit printr-o declarație, făcută chiar de directorul general al IFIN-HH: „În anii 1950, în institut a fost instalat un reactor nuclear de cercetare. Atunci, a fost plantată și pădurea, circular în jurul institutului, cu rol de barieră de protecție, care să limiteze deplasarea prafului în caz de incident. Nu a fost niciodată vreun incident, iar între timp, reactorul nuclear a fost oprit și decomisionat. Pădurea a rămas, cu forma ei rotundă”.

Comentarii Facebook