S-au schimbat regulile de circulație în sensul giratoriu. E obligatoriu să faceți un lucru în plus - VIDEO cu explicațiile pe larg


Circulația în sensul giratoriu s-a schimbat, regulile fiind îmblânzite pentru ca și cei fără prea multă experiență la volan să se descurce. 

Codul Rutier a fost modificat, iar Tavi Perțea, polițist de meserie, a explicat cum se circulă.

Hotărârea de Guvern nr. 130 din 15 februarie 2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 prevede la articolul 107, alin. (1.1): ”În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

Polițistul Tavi Perțea precizează că cel care schimbă banda, adică cel care trece peste marcaj, este obligat să semnalizeze și să se asigure. Altfel, în caz de accident este vinovat.

Desigur că vor exista și interpretări. Spre exemplu, polițistul Perțea remarcă faptul că legiuitorul nu a abrogat prevederea Art. 109 din același Regulament care spune că: ”Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obligă să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate”. Astfel, apare următoarea întrebare: Vom ține cont de săgețile aflate la intrarea în intersecție sau de benzile din intersecție?

Comentarii Facebook