Sambata 26 Octombrie

S-a găsit un nou contraceptiv pentru bărbați! Cum funcționează și de când ar putea intra pe piață


Cercetătorii au găsit un nou produs contraceptiv pentru bărbați. Este vorba despre un gel hormonal ce poate fi aplicat zilnic, de bărbații care nu-și doresc să-și întemeieze o familie prea curând. 

Mai exact, dacă un bărbat nu-și dorește copii, poate apela în curând la acest gel pe care îl va putea aplica zilnic pe umeri, progesteronul din acest produs blocând spermatogeneza, în timp ce testosteronul restabileşte nivelul din sânge pentru a menţine funcţia sexuala.

Produsul se află încă în faza de dezvoltare de către Institutul de Cercetare Biomedicală din Los Angeles şi Şcoala de Medicină a Universităţii din Washington, iar din 2005 și până acum, cercetătorii au formulat și rafinat doza și concentrația gelului.

Numărul normal de spermatozoizi variază de la aproximativ 15 milioane până la 200 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal, iar studiile au arătat că numărul de spermatozoizi de mai puțin de 1 milion pe mililitru este suficient de scăzut pentru a preveni sarcina.

Într-un studiu clinic, 86% dintre bărbați au obținut acest număr scăzut de spermatozoizi în 15 săptămâni de utilizare a gelului, în timp ce pentru unii, a funcționat și mai repede.

De asemenea, este nevoie de aproximativ 8 până la 10 săptămâni pentru ca numărul de spermatozoizi al unui bărbat să revină la niveluri care ar provoca o sarcină.

Efectele secundare 

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că bărbații ar putea întâmpina o serie de efecte secundare ale gelului, cum ar fi pielea uscată sau grasă, creșterea sau scăderea libidoului, creșterea sau căderea părului și schimbări de dispoziție.

Astfel, daca FDA va aproba studiul, cercetătorii speră să înceapă faza finală a testării în anul 2025. 

În trecut, Organizația Mondială a Sănătății a testat injecții care foloseau o combinație similară de hormoni. Abordarea părea eficientă, însă injecțiile au provocat prea multe efecte secundare în rândul bărbaților, inclusiv depresie. 

Cu gelul dezvoltat recent, o concentrație de hormoni pare să se acumuleze în piele și să creeze un rezervor care se eliberează mai lent. În timp, blochează producția de spermatozoizi. Prin urmare, cercetătorii speră să aibă curând datele finale publicate într-un jurnal medical.

În prezent, bărbații au la dispoziție doar două metode contraceptive primare, aceleași de zeci de ani: prezervativul și vasectomia.

Comentarii Facebook