Sambata 30 Septembrie

Românul responsabil de cea mai mare tragedie maritimă din istorie. Nu e vorba de celebrul Titanic. 9.000 de suflete și-au găsit sfârșitul din decizia lui


Toată lumea cunoaște tragedia navei Titanic, în care 1.500 de oameni au murit tragic în 1912. Catastrofa cauzată de românul Alexandru Marinescu depășește cu mult, însă, numărul de vieți pierdute al Titanicului. 

Tragedia navei Wilhelm Gustloff: povestea serii tragice, în care s-au pierdut mai bine de 9.000 de vieți

Aproape de finalul celui de-a Doilea Război Mondial, nava Wilhelm Gustloff se scufunda în Marea Baltică, după un atac surpriză al unui submarin sovietic. La bordul navei se aflau în jur de 10.000 de pasageri.

Nava cu pricina, numită Wilhelm Gustloff, a fost construită în șantierul Blohm & Voss, având o lungime de 208,5 metri, 23,59 metri lățime și dispunând de o capacitate de 25.484 de tone.

nava.jpg

Încă de la construirea ei, ar fi trebuit să fie un vas de croazieră și nimic mai mult, având un maxim acceptat de 1.400 de pasageri.

Circumstanțele războiului au făcut ca marina germană să îi schimbe rapid utilitatea, transformând-o în nava spital.

Spre finalul războiului, giganticul vas era folosit pentru a evacua trupele germane, dar și civilii din Prusia de Est, din calea armatei sovietice.

În disperare de cauză, mii de refugiați s-au înghesuit pe Gustloff, vasul părăsind portul Gdynia, din Polonia, în data de 30 ianuarie 1945, cu mai bine de 10.000 de oameni la bord, majoritatea bătrâni, copii și femei. 

În jurul orei nouă seara, un submarin sovietic lansa trei torpile, la comanda românului Alexandru Marinescu, cunoscut și ca Aleksandr Marinesko.

În acea seară fatidică, membrii echipajului și-au găsit sfârșitul uciși pe loc sau prinși sub punte, în timp ce vasul s-a scufundat în apele înghețate ale Mării Baltice. Totul s-a întâmplat extrem de repede, fiind nevoie de o singură oră pentru ca nava să ajungă pe fundul mării.

La bord se aflau aproximativ 10.000 de pasageri, însă, din păcate, numai 1.200 au putut fi salvați, ducând la 9.000 de decese.

Cine a fost Alexandru Marinescu, călăul oamenilor de pe nava Wilhelm Gustloff

Atacul care a scufundat nava Wilhelm Gustloff a venit din lui Alexandru Marinescu, la vremea respectivă căpitan al submarinului sovietic S-13.

alexandru marinescu 2.jpg

Aleksandr Marinesko, pe numele său neromanizat, s-a născut la 15 ianuarie 1913, la Odesa, în familia fostului marinar militar român Ion Marinescu, care s-a stabilit în Ucraina în anul 1893.

După ce a absolvit șase clase, a devenit ucenic la marină. Fiindcă primise note bune, a fost imediat înregimentat la o școală maritimă pentru copii.

Acesta a urmat cursurile Colegiului Marin din Odesa, absolvind în anul 1933. 

De îndată ce a absolvit, a fost însărcinat să servească la bordul mai multor nave din Marea Neagră, fiind marinar.

În anul 1940 a fost avansat la gradul de căpitan-locotenent, iar în 1944, cu un an înainte de tragedie, ataca cu succces vasul german Siegfried și era decorat cu Ordinul Steagul Roșu.

poza timbru.jpg

Chipul lui Marinescu a fost imortalizat pe un timbru din Republica Moldova (2008)

Comentarii Facebook