Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns într-un tufiș pentru a evita o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu - Mărturii inedite


Regina Elisabeta a II-a a făcut un gest pe care nu l-a mai repetat vreodată, pentru a evita o întâlnire neprevăzută cu Nicolae Ceaușescu. Dictatorul român se afla la la Palatul Buckingham,, în timpul vizitei oficiale din 1978, relatează The Independent.

Cuplul Ceaușescu a vizitat Regatul Unit în 1978, fiind prima vizită a unui șef de stat comunist la Londra.

Până acum nu s-au știut anumite detalii despre această vizită. În documentarul ”Inside the Crown: Secrets of the Royals”, difuzat pe 21 mai la ITV, jurnalistul Robert Hardman și lordul David Owen, fost ministru de externe, au povestit că regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să se ascundă pentru a nu da nas în nas cu dictatorul român. 

Ea i-a povestit unui oaspete, care la rândul lui mi-a povestit mie, despre momentul când (cuplul Ceaușescu, n.red.) erau în vizită și a ieșit la plimbare cu câinii în grădinile Palatului”, a povestit Robert Hardman în documentar. Regina s-a ascuns într-un tufiș când a văzut cuplul prezidențial român se apropie de ea pe alee.

Pentru prima și singura oară în viața ei, regina s-a ascuns într-un tufiș din grădina palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi”, a adăugat el.

Regina s-a întâlnit cu diferiți oameni, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. A transmis cât se toate de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a adăugat David Owen.

Ceaușescu a fost primit la Londra ca o condiție impusă de el pentru a cumpăra o flotă de avioane pentru Tarom. Vizita a avut loc, dar apoi Ceaușescu a anulat comanda.

Comentarii Facebook