Duminica 25 Septembrie

Răzvan Cherecheș: România poate ajunge la un milion de morți COVID și tot să nu atingem imunitatea de grup


Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică de la UBB Cluj, crede că un milion de oameni ar putea să moară din cauza COVID-19, fără ca România să atingă imunitatea de grup.

Răzvan Cherecheş a declarat să România riscă să aibă între 240.000 şi un milion de morţi dacă nu se iau măsuri ferme. Cifrele vor fi valabile, dacă rata mortalităţii ar creşte de la 3%, cât e în prezent, până aproape de 10%, cât a fost în Lombardia.

Să facem un calcul simplu: în momentul de faţă, tulpina Delta e extrem de infecţioasă. Noi nu ştim câţi s-au imunizat anterior. Nu avem nici cea mai vagă idee câţi au trecut prin infecţie. Hai să spunem că avem 30% imunizaţi, asta înseamnă circa 6 milioane de oameni şi să admitem că sunt încă 6 milioane care au trecut prin boală. Aşa, ca o estimare generală. Tot ne mai rămân 8 milioane de oameni care sunt complet vulnerabili la infecţie. Din aceştia, 3% e rata de mortalitate normală la noi în condiţiile în care au acces la tratament. 3% din 8 milioane sunt 240.000 care ar avea risc de moarte. Atenţie, asta dacă ar avea toţi acces la terapie intensivă! Dar nu vor avea, căci se vor îmbolnăvi toţi deodată şi pot fi un milion de morţi”, atenţionează expertul, potrivit Adevărul. 

Acesta crede că și cu mpsuri dure, țara nu va ajunge la imunitate generală.

Părerea mea e că şi presupunând că nu mai apare o tulpină nouă, nu cred că în România vom ajunge la imunitate de grup. Pentru că s-a pierdut startul, iar încrederea odată pierdută se recâştigă foarte greu. E nevoie de efort continuu, de onestitate, de comunicare directă şi de deschidere extrem de mare, dar nu văd de unde ar veni asta. Mediul politic acționează obscur, nu e nimic transparent. Interesele sunt transparente, dar atat. Comunicarea este extrem de proastă. Nivelul de comunicare şi la primul ministru şi la preşedinte, şi la ministrul Educației şi la miniştrii Sănătăţii de până acum este incredibil de prost”, a mai adăugat expertul clujean. 

Imunizarea prin boală s-ar putea realizat în 2024.

Fără îndoială, la un moment dat, în mod natural, şi acest val va ajunge să se autolimiteze pentru că va ajunge să epuizeze din volumul de oameni. Şi atunci, mai degrabă decât partea de vaccinare, care va acoperi o parte din populaţie, restul populaţiei va trece prin boală şi aşa se va imuniza. Noi, din fericire, ne vom imuniza natural într-o proportie mare iarna asta, însă din păcate cu costuri mari şi cu morţi. Dar tot nu va fi suficient cât să nu mai avem şi alte valuri.  Dar cât timp va mai dura totul, asta nu cred că cineva poate să spună. Poate un an, poate doi, timp în care dacă nu apar tulpini noi vor fi valuri mai mici, dar tot vor mai fi restricţii”, a concluzionat expertul.

Până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.503.422 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.369 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

De asemenea, până astăzi, 43.039 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Comentarii Facebook