Raed Arafat explică din ce motiv mesajele Ro-Alert sunt trimise după începerea fenomenelor periculoase


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat de ce se întâmplă uneori ca avertizările RO-Alert să ajungă la oameni cu puțin timp înainte de începerea fenomenelor meteo extreme sau chiar după ce au început, în cadrul unei videoconferințe cu premierul și prefecții, de marți.

De ce mesajele Ro-Alert ajung la oameni cu întârziere?

Mesajele Ro-Alert prezintă fenomene nowcasting, care nu pot fi prezise cu foarte mult timp înainte de începerea lor, astfel încât este posibil ca avertizările să ajungă la populație chiar și după ce fenomenele meteo extreme au început deja, a transmis Raed Arafat.

Rămânem pregătiți și insist asupra mesajelor Ro-Alert (...) din timp. Aș dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia. Asta este pentru că este un fenomen nowcasting și se află foarte scurt de el de către ANM. ANM-ul, când ne informează că au aflat de fenomen noi imediat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting timpul la dispoziția noastră este scurt”, a explicar Raed Arafat.

Acesta a mai precizat faptul că DSU face toate eforturile pentru a mobiliza cât mai bine echipele în cazul unei situații de urgență.

Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea și să trimitem din timp mai multe echipe, însă oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea nivelului de alertă și IGSU este pregătit să intervină cu personal și utilaje din județele care nu sunt impactate”, a declarat șeful DSU.

Totodată, Arafat a declarat că în județele care sunt sub incidența codului portocaliu de vreme nefavorabilă sunt activate echipele sau grupele operative ale IGSU.


Comentarii Facebook