Miercuri 29 Iunie

După ieșirea din închisoare, planul politic al lui Dragnea este să preia partidul AUR


Acapararea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), pentru a avea o prezență parlamentară, dar și transferul unor filiale din PMP, Pro România și chiar PSD, sau preluarea formațiunilor PNȚCD, Partidul Ecologist sunt pașii pe care Liviu Dragnea și apropiații săi i-ar fi pregătit pentru a forma un partid mare naționalist asemănător cu Fidesz-ul lui Viktor Orban din Ungaria.

Care este planul lui Dragnea?

Liviu Dragnea, eliberat condiționat săptămâna trecută, și apropiații săi, plănuiesc să preia conducerea partidului parlamentar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune cu discurs naționalist, așa cum au precizat pentru impact.ro surse din apropierea fostului președinte al Camerei Deputaților. În acest sens, fostul șef al PSD va pitea face jocurile și în parlament, dar va putea influența împărțirea puterii după viitoarele alegeri din 2024. Cel puțin ața speră apropiații lui Dragnea. 

Lideri ai AUR au transmis că apropiați ai lui Dragnea au încercat încă din luna martie să se apropie de conducerea partidului și să finanțeze formațiunea sau să ofere diverse servicii de consiliere și de apariții media.

Faptul că Liviu Dragnea vrea să revină în politică a fost confirmat chiar de acesta, când a ieșit de la Penitenciarul Rahova din București:

În politică voi intra dacă o să găsesc răspunsul la două întrebări: dacă mai am cu cine și dacă mai am pentru cine. Din păcate, nu există Opoziție, PSD a devenit un partid de operetă condus de oameni lași. Toți sunt. Eu mă consider deținut politic, pentru că am intrat nevinovat, mi s-a cerut insistent în ultimele luni ca la instanță când se va judeca liberarea să-mi recunosc vinovăția ceea ce eu nu am acceptat pentru că se dorea să se valideze acest dosar politic”, a declarat atunci Dragnea.

Conform sentinței de condamnare pronunțate în 27 mai 2019 de către judecătorii de la Înalta Curte de Casația și Justiție, lui Liviu Dragnea îi sunt interzise următoarele drepturi până în iunie 2024 (cinci ani de la condamnarea din 2019):

  • dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice;
  • dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat;
  • dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit în dosar - președinte al Consiliului Județean Teleorman și președinte al PSD Teleorman.

Astfel, Liviu Dragnea poate ocupa funcții în parlament, în guvern sau alte poziții după alegerile parlamentare din toamna lui 2024. Mai mult, acesta poate candida și la funcție de Președinte al României, pentru că acest scrutin va fi organizat cel mai devreme la sfârșitul lunii noiembrie 2024.

Pasul 1: Crearea unui partid asemănător cu al lui Viktor Orban

Unul dintre liderii politici care a fost chemat la negocieri de apropiații lui Dragnea pentru a-l convinge pe acesta să sprijine viitorul proiect politic ne-a explicat care sunt intențiile grupului din jurul fostului președinte al Camerei Deputaților.

Apropiații și sfătuitorii lui Dragnea încearcă de vreun an să încropească un plan prin care acesta să se întoarcă triumfător în politică. Scenariu este ca Liviu Dragnea să conducă un partid naționalist, care să nu aibă vreo jenă să atace UE, NATO sau SUA. Modelul pe care l-a cultivat cu succes Viktor Orban la Budapesta. Se dorește a fi partid naționalist care să dezvolte această inclinație politică a multor dintre români cu vârste de peste 50-60 de ani, dar și a tot mai multor tineri”, a transmis o sursă impact.ro.

Pasul 2: Fuziunea

Acesta ne-a mai precizat că din ce i s-a transmis, Liviu Dragnea ar reveni în politică în fruntea acestei mișcări naționaliste, doar dacă toate forțele politice de acest tip ar fuziona sau ar forma o alianță. 

Printre planurile creionate de oamenii din jurul lui Dragnea unele se referă la formarea unui nou partid politic sau preluarea unei formațiuni și schimbarea numelui și a orientării. Am înțeles că această variantă este mai puțin pe placul lui Dragnea și fostul lider PSD nu ar lua în calcul prea mult această variantă”.

În ceea ce privește partidul sau alianța care îl va avea pe Liviu Dragnea la timonă, apropiații săi vizează ca din aceasta să facă parte aproape întreaga formațiune parlamentară Alianța pentru Unirea Românilor.  

 „Nici nu se pune această problemă. Da, au fost unele discuții, plecate de la niște oameni care spuneau că îl reprezintă pe Dragnea și vorbesc în numele lui. Ne-au propus sprijin, promovare la televiziuni și în alte publicații media. Ne-au transmis că prin acest ajutor, AUR ar ajunge la 20% în doi ani, asta în cel mai rău caz”, a confirmat un lider al acestui partid.

Din informațiile obținute de impact, reiese că în această alianță de centru cu o politică naționalistă ar mai intra:

  • Partidul Ecologist Român

Formațiunea este condusă în acte de Dănuț Pop, doar că în ultimul an strategia politică a fost realizată de Codrin Ștefănescu și Șerban Nicolae.

La alegerile europarlamentare din 2019, când Dragnea încă mai conducea PSD, PER a participat la alegerile europarlamentare din 2019 în alianță cu PSD și PNȚCD.

  •  Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNTCD)

Pavelescu Aurelian, președintele partidului, este și el un apropiat al politicii naționaliste promovată de Liviu Dragnea.

  • Filiale din PMP
  • Filiale din ProDemocrația
  • Filiale din PSD, posibil cea din Teleorman

Dacă planurile oamenilor lui Dragnea ar reuși, atunci noua formațiune ar deveni una dintre primele trei forțe politice după alegerile din 2024. Problema este că nu cred Liviu Dragnea este un personaj așa de puternic electoral, încât el să fie locomotiva și să aducă în ziua votului 10-15% în plus la un partid. Depinde foarte mult dacă grupul din jurul lui Dragnea va reuși să preia AUR și să facă din acest partid un vehicul care să promoveze și imaginea lui Dragnea”, a mai declarat liderul politic contactat de apropiații fostului șef de la PSD.

Comentarii Facebook