Vineri 30 Septembrie

PSD ar dori să doneze Bisericii Ortodoxe 10% din pădurile României


Un proiect de lege promovat de PSD vrea să scoată 650.000 de hectare de pădure din proprietatea statului pentru a o trece în cea a bisericilor, mănăstirilor şi a asociaţiilor comunităţilor grănicereşti.

Iniţiatorii legii susțin că astfel s-ar repera o nedreptate făcută Bisericii Ortodoxe din Bucovina şi că, prin amendamente aduse în Parlament, s-a ajuns că actul normativ să vizeze şi alte păduri, mai extinse.

Centrele eparhiale, mănăstirile şi bisericile ar putea primi în proprietate suprafeţe de pădure de până la 30 de hectare, dacă le-au avut în administrare, prevede proiectul de lege contestat în stradă de silvicultori. Trei sferturi dintre suprafeţe de pădure vizate sunt cele aşa-zis grănicerești, adică ale unor asociaţii din perioada interbelică, desfiinţate de comunişti, şi care revendică acum, în tribunal, fostele proprietăţi, scrie stirileprotvr.ro.

Silvicultorii se opun și susțin că aceastî măsură ar duce la disponibilizări.

Cea mai mare suprafaţă - 486.000 de hectare - ar fi păduri grănicerești, estimează pădurarii. Iar dintre unităţile de cult, mănăstiri ca Voroneţ, Putna, Moldoviţa sau Suceviţa ar beneficia de pe urma acestor modificări.

Iniţiatorii proiectului de lege, printre care şi şeful PSD Liviu Dragnea, spun că este nevoie de o nouă reglementare în domeniu pentru că cele de până acum au omis situaţia Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. În plus actul normativ ar restabili adevărul istoric şi juridic, spun susţinătorii.

Unul dintre deputaţii PSD şi UDMR care au scris legea spune că nici vorbă că 650 de mii de hectare să fie retrocedate. Problema a apărut însă în Senat. Textul iniţial viza doar zona Bucovinei, dar prin amendamente au fost incluse şi alte păduri - cele grănicerești - şi astfel s-a ajuns la terenuri mult mai vaste.

Emanuel Havrici, deputat PSD: “Am vizat doar pădurile pe care la ora actuală le au în proprietate unităţile de cult din Bucovina şi este vorba despre o suprafaţă de 16 mii de hectare. Noi am făcut doar un gest de recunoaştere a ceea ce au deja în posesie″.

Într-un comunicat, oficialii Arhiepiscopiei Sucevei spun că ″proiectul de lege face parte din procesul de retrocedare a proprietăţilor confiscate de regimul comunist″⁣ şi menţionează că în ″⁣înscrisuri interbelice statul roman a avut în Bucovina păduri de 13 mii de hectare, iar Fondul Bisericesc Ortodox - de 240 de mii de hectare.″⁣

Dacă actul normativ nu va fi modificat, silvicultorii spun că se vor adresa parlamentarilor din Opoziţie, care să conteste mai departe legea la Curtea Constituţională.

Comentarii Facebook