Miercuri 24 Aprilie

Postul Sfintei Marii - Postul Adormirii Maicii durează 2 săptămâni: ”Faceți pace unii cu alții”


Postul Sfintei Mării ține două săptămâni, din 1 august și până în 15 august.

Conform tradiției, în post oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine tot anul.

Astfel, în următoarele 14 zile, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria pentru români.

Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare.

Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Cum trebuie ținut postul Adormirii Maicii Domnului

Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifică în Postul Adormirii Maicii Domnului că luni, miercuri și vineri, până în jurul orei 15:00, nu se consumă niciun fel de aliment. Credincioșii trebuie să știe că după ora 15 au voie să mănânce doar hrană uscată, potrivit crestinortodox.ro.

Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește, potrivit basilica.ro.

Comentarii Facebook