Polițiștii, obligați să reducă cu până la 10% din viteza indicată de radar


O veste bună pentru șoferi: polițiștii ar putea fi obligați să reducă cu până la 10% din viteza indicată de radar, conform unui proiect de lege ce propune modificări în legislația rutieră.

Potrivit acestui proiect, marja de eroare pentru radar a fost stabilită la 10 kilometri pe oră sau 10% din viteza de peste 100 de kilometri pe oră. În cazul depășirii vitezei legale, polițiștii ar putea fi obligați să acorde șoferului două marje de eroare: 10 km/h până la viteze de 100 km/h și 10% pentru vitezele peste 100 km/h.

Inițiatorii proiectului subliniază că legislația actuală privind măsurarea vitezei cu cinemometrul nu oferă claritate și precizie, generând astfel un număr crescut de contestații la nivel judiciar. Modificarea propusă ar urmări să evite această ambiguitate și să asigure o practică judiciară uniformă.

Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament și promulgat de către șeful statului. 

În alte țări europene precum Franța, Bulgaria, Germania, Olanda, Cehia, Ungaria, și altele, toleranțele admise pentru radare variază, fiind reglementate în funcție de tipul de radar și viteza înregistrată.

Comentarii Facebook