Marti 2 Iunie

Poliția Română interzice grupurile de Whatsapp, folosite de poliţişti. Protestul unui sindicat: Le cerem să prindă infractori cu mapa sub braţ


Aplicaţiile Facebook Messenger, Whatsapp sau Snapchat sunt interzise pentru transmiterea informaţiilor activităţilor desfăşurate de poliţişti, conform unui document publicat de Europol.

Sindicatul Poliţiştilor Europeni (Europol) au publicat pe pagina oficială documentul atribuit Inspectoratului General al Poliţiei Române prin care se interzice transmiterea informaţiilor activităţilor desfăşurate de poliţişti prin grupuri ale aplicaţiilor mobile, precim Whatsapp, Facebook Messenger sau Snapchat.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost <dată în urmărire> pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc <ordine> pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare. În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm”, scrie Europol.

În document se arată că ”la nivelul Poliţiei Române au fost identificate mai multe vulnerabilităţi generate de nerespectarea normelor de protecţie a informaţiilor clasificate (...) care au dus la compromiterea informaţiilor clasificate sau a unor informaţii cu specific poliţienesc”, astfel că „este interzisă utilizarea echipamentelor de telecomunicaţii mobile (smartphone, tablete etc.) şi a aplicaţiilor informatice (Facebook Messenger, Whatsapp, Spanchat etc) pentru transmiterea informaţiilor conexe activităţilor de poliţie”.

Sindicaliştii Europol au protestat: ”Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral”, arată Europol.

Comentarii Facebook