Peste 450.000 de elevi români vor lua bursă de merit. Există și elevi cu medii sub 2 care vor fi ,,răsplătiți" de stat


În România vor lua bursă de merit 459.883 de elevi iar statul oferind și 736.635 burse sociale, a informat, vineri, Ministerul Educaţiei. 

De bursa de excelență olimpică I vor beneficia 170 de elevi, iar de cea olimpică II 2750 de elevi.

82.512 de școlari vor primi bursă tehnologică. 

Bursa pentru prevenirea abandonului şcolar pentru mamele minore are 731 de beneficiare.

,,Bursa de merit înlocuieşte bursa de merit şi bursa de studiu, aşa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 şi se acordă mai multor categorii de beneficiari, aşa cum sunt prevăzuţi în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor şcolare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite", afirmă Ministerul Educaţiei.

În mai multe licee din țară, elevii au intrat în clasa a noua, având medii foarte mici, însă primesc burse de merit pentru că se încadrează în primii 30% din clasă pe baza mediei.

Astfel, a existat și o situație unde un elev din Sibiu a ajuns pe lista celor care urmează să primească bursă ,, de merit”, deși avea media 1,59. Situații similare au avut loc în mai multe orașe din țară. 

Marcel Ciolacu a declarat că este ,,inadmisibil” să existe elevi care obțin burse de merit cu note foarte mici, și îi cere ministrului Educației să remedieze problema.

„Am văzut situaţia total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Aşa ceva este inadmisibil.

Am discutat cu doamna ministru Deca şi cu sindicatele. Şi aştept cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară", a declarat Marcel Ciolacu.


Comentarii Facebook