„Orașul fantomelor”. Bilanțul deceselor din Mariupol se ridică la 22.000 de persoane


„Mariupol este acum un oraș al fantomelor", a declarat un consilier al primarului. Petro Andriușcenko, care a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat că oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în război.

Numărul deceselor nu poate fi din surse independente, în condițiile în care presa liberă nu poate avea acum acces în oraș, iar cei care se află acolo sunt prea speriați pentru a vorbi deschis, precizează CNN.

Potrivit consilierului numărul se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii blocați în interior. Dar el crede că numărul real ar putea fi mult mai mare. Andriușcenko a spus că procesul de reînhumare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă și ca o persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care solicitantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană, notează Antena 3.

Pe baza informațiilor adunate, Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a declarat Andriușcenko. „Este întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini provin de la trupele și patrulele rusești", a spus el. „Peste tot este miros de moarte și miros de foc". El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mișcare în interiorul orașului, iar un sistem de filtrare îi împiedică să fugă cu totul.

Mariupol a căzut oficial în mâinile forțelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători de la uzina siderurgică Azovstal, în care aceștia rezistau de mai multe săptămâni, s-a predat.

Foto: BBC

Comentarii Facebook