OMS: „Ucraina trebuie să distrugă orice agenți patogeni periculoşi care cauzează boli din laboratoarele de cercetare”


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distruga orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru a preveni „potențiale scurgeri”, a declarat un oficial al OMS agenției de presă Reuters.

Ca și alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care studiază bolile periculoase la oameni și animale, inclusiv COVID-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut. 

Experții în biosecuritate spun că a crescut riscul de evadare a agenților patogeni care cauzează boli, în urma invadării Ucrainei de către Rusia și a bombardărilor din jurul laboratoarelor din țara asediată. 

OMS a declarat pentru Reuters printr-un e-mail că a colaborat cu laboratoarele de sănătate publică din Ucraina de câțiva ani pentru a promova practici de securitate care ajută la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni”. 

Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri”, a declarat OMS.

Însă, organizația nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine găzduite în laboratoarele Ucrainei.De asemenea agenția nu a răspuns nici la întrebarea dacă recomandările sale au fost respectate. 

Rusia a acuzat Ucraina că găzduieşte laboratoare de cercetare pentru arme biologice gestionate de SUA

Laboratoarele sunt acum în centrul unui război de propagandă între Rusia și Occident, Rusia acuzând Ucraina că găzduiește instalații de arme biologice și chimice gestionate de SUA.

Miercuri, 9 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a repetat o afirmație a autorităţilor ruse conform căreia Statele Unite operează laboratoare pentru dezvoltarea de arme biologice în Ucraina, acuzație care a fost respinsă în mod repetat de Washington și Kiev.

Zaharova a spus că documentele descoperite de forțele ruse în Ucraina au arătat „o încercare de urgență de a șterge dovezile programelor biologice militare” prin distrugerea probelor de laborator, însă nu au oferit nico dovadă care să susțină aceste informații, relatează Observatornews.ro


Comentarii Facebook