Sambata 1 Octombrie

Oamenii care îl critică public pe Putin s-au trezit cu litera „Z” și mesaje de intimidare pe uși. Un jurnalist a găsit un cap de porc la ușă


Marcaje „Z” sau „colaboraţionist” pe uşile locuinţelor, mesaje antisemite: intimidările s-au înmulţit în ultimele zile împotriva unor opozanţi şi critici la adresa ofensivei ruse în Ucrainei, scrie Agerpres.

Miercuri seara, un susţinător al opozantului Aleksei Navalnîi, Ilia Pahomov, a postat pe Twitter o fotografie cu uşa locuinţei sale din Rusia, vandalizată cu două litere „Z” desenate cu vopsea albă. Litera „Z” este un semn de susţinere a trupelor ruse care luptă în Ucraina, fiind desenată pe numeroase vehicule militare.

Aceste marcaje sunt însoţite de un afiş cu o fotografie a militantului, barată cu cuvântul „COLABORAŢIONIST”. „NU-ŢI VINDE PATRIA”, mai este scris pe afiş. Mesajul conţine de asemenea numele a două articole din codul penal rus, recent adoptate, care prevăd pedepse severe cu închisoarea pentru publicarea de "informaţii mincinoase" cu privire la armata rusă sau pentru acţiuni care o „discreditează”.

Am văzut aceasta (aceste ameninţări) pe reţelele sociale, este în mod clar o acţiune organizată 'de sus'. Voi depune plângere la poliţie”, a reacţionat acest militant pe Twitter.

Opozanta Liudmila Ştein a publicat şi ea pe contul său de pe Twitter o fotografie cu un afiş similar cu portretul ei lipit pe o uşă. „OK, dacă voi spuneţi...”, a comentat ea.

Încercare de intimidare a jurnalistului Aleksei Venediktov

Pe 24 martie, Aleksei Venediktov, fost redactor-şef al postului de radio independent Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), constrâns recent să închidă emisia, a avut parte de un cap de porc decapitat depus chiar în faţa uşii sale, pe care era lipită emblema Ucrainei cu inscripţia în germană „judensau”: „porc evreu”.

Patru zile mai târziu, uşa locuinţei lui Oleg Orlov, un responsabil al ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului în Rusia, a fost de asemenea marcată cu un „Z” şi ornată cu un afiş de „colaboraţionist”. De la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, autorităţile ruse şi-au întărit presiunile împotriva ultimilor opozanţi şi mass-media independente din Rusia.

La mijlocul lui martie, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la „autopurificarea” societăţii în faţa „conaţionalilor trădători”. În paralel, „Z”-uri de susţinere a Kremlinului şi a ofensivei sale în Ucraina sunt afişate pe clădiri din Moscova, ornează drapele în timpul unor adunări pro-putere sau portierele maşinilor.


Comentarii Facebook