O furtună solară severă ar putea lovi vineri Pământul. Cum sunt afectate telefoanele mobile şi dispozitivele GPS


Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a emis joi seara târziu un avertisment de furtună geomagnetică severă (G4) - care a fost la rândul său prima alertă de acest fel emisă din ianuarie 2005, când Pământul a fost lovit de cea mai mare doză de radiații pe care a văzut-o în ultima jumătate de secol, scrie dailymail.co.uk.

Oficialii americani au observat erupţii de plasmă la suprafaţa Soarelui şi se tem că efectele furtunii ar putea să persiste până la sfârşitul săptămânii.

„Evenimentul neobișnuit” ar putea perturba dispozitive electronice precum GPS-ul și părți ale rețelelor electrice, a precizat agenția americană - citând în același timp modul în care ar putea, de asemenea, să acopere o mare parte a țării într-un spectaculos cerc de lumină.

Aceasta urmează unei serii de erupții solare care au început miercuri, în timpul cărora au fost observate mai multe expulzări mari de plasmă de la Soare - pregătind terenul pentru alerta emisă joi.

Oficialii au explicat cum expulzările de materie și de câmp magnetic din atmosfera corpului ceresc ar putea cauza probleme pentru milioane de pământeni - încă de vineri la prânz (ora Europei Centrale).

Furtuna solară ar putea afecta undele radio din mai multe zone pentru câteva ore. De asemenea, ar putea declanşa alarme false pe dispozitivele de securitate şi ar putea afecta sistemele GPS.

Comentarii Facebook