O cometă se apropie de Pământ și ar putea face un adevărat spectacol pe cer în 2024! Când va putea fi văzută cu ochiul liber


Se apropie un nou fenomen astrologic ce ar putea fi vizibil cu ochiul liber. Este vorba despre cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) care va face un adevărat spectacol pe cer în anul 2024. 

 În prezent, cometa este vizibilă doar prin telescoape, fiind încă la o distanță considerabilă de Soare, dar, pe măsură ce se va apropia de steaua noastră, strălucirea ei ar putea crește semnificativ, ajungând să fie la fel de strălucitoare ca Venus, cea mai luminoasă planetă de pe cerul nocturn. 

Cometa va atinge punctul cel mai apropiat de Soare pe 27 septembrie 2024, când va fi la 58,6 milioane de kilometri de acesta, o distanță similară cu cea a planetei Mercur. După câteva săptămâni, pe 12 octombrie 2024, C/2023 A3 va trece cel mai aproape de Pământ, la aproximativ 70,6 milioane de kilometri distanță.

Apropierea va fi momentul de maximă strălucire a cometei. Ba chiar se crede că ar putea deveni mai luminoasă decât Jupiter și puțin mai puțin strălucitoare decât Venus, ceea ce ar face din C/2023 A3 o cometă extrem de luminoasă, vizibilă la apus, oferind un spectacol ceresc convenabil și impresionant.

Cometa C/2023 A3

Cometa C/2023 A3 a fost descoperită în urmă cu peste 15 luni, în mod independent, de două observatoare. Prima dată a fost observată de Observatorul Astronomic Zijinshan (Observatorul Muntelui Purpuriu), dar fiind foarte slabă, a fost pierdută în urma observațiilor ulterioare. A fost redescoperită de sistemul de alertă pentru impacturi terestre cu asteroizi (ATLAS) din Africa de Sud. După redescoperire, a fost identificată și în observații mai vechi, din decembrie 2022.

Astfel, pe măsură ce se apropie de Soare și de Pământ, cometa C/2023 A3 promite să devină un punct de atracție pe cerul nocturn, oferind posibilitatea unei observații directe fără ajutorul telescopului, un eveniment rar și spectaculos pentru pasionații de astronomie și nu numai.

Comentarii Facebook