Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a intrat în vigoare. Ce implică această decizie?


Lista ţărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, în care Grecia se află în zona galbenă, iar Spania în zona roşie, a intrat în vigoare. Persoanele care vin din ţări aflate pe lista galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. În cazul celor care vin din state din zona roşie, carantina nu se va aplica doar în cazul celor vaccinaţi. Testul COVID nu scuteşte de intrarea în carantină, relatează News.ro.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi hotărârea referitoare la noua listă

Astfel, a fost actualizată lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat: în zona roşie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia şi Malaysia, iar în zona galbenă au intrat: din zona roşie, în urma scăderii incidentei: Uruguay şi Paraguay; din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe şi Libia.

În zona verde au intrat: Zambia, Guyana şi Bahrain.

Lista e în vigoare de duminică, ora 00:00.

​Toate persoanele care intră în România trebuie să completeze, la punctele de frontieră, un formular de triaj COVID. Formularul de triaj trebuie înmânat reprezentantului DSP, la intrarea în ţară. Declaraţia poate fi descărcată în format fizic şi completată sau poate fi completată online. Declaraţia în format fizic poate fi descărcată de aici.

În cazul declaraţiei online, este necesară introducerea unui număr de telefon valid, unde persoana respectivă poate fi contactată pe perioada autoizolării. La acelaşi număr de telefon, va primi prin SMS (gratuit) un cod unic pe care îl va utiliza pentru finalizarea operaţiunii de completare a declaraţiei.

Urmează să completaţi un chestionar ce va genera declaraţia pe baza căreia puteţi intra în ţară. Vă rugăm să completaţi formularul din această aplicaţie cu date reale, declaraţia pe proprie răspundere fiind ulterior verificată de autorităţile competente”, avertizează autorităţile.

În 14 mai, România a introdus lista roşie.

Lista este difrenţiată pe coduri – verde, galben şi roşu, exact după incidenţele din România. Motivul pentru care s-a făcut acest lucru este pentru a nu intra brusc ţări care ne depăşesc cu foarte puţin. Dacă este în codul galben, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină”, a declarat atunci Raed Arafat.


Comentarii Facebook