Duminica 3 Iulie

Navă comercială rusă, încărcată cu cereale furate din Ucraina, a fost respinsă din cel puțin un port mediteranean


400.000 de tone de cereale au fost furate de ruși de la începerea războiului în Ucraina. O navă comercială rusă încărcată cu cereale furate în Ucraina a fost respinsă din cel puțin un port mediteranean și se află acum în portul sirian Latakia, potrivit surselor maritime și oficialilor ucraineni, este vorba despre nava cargo  Matros Pozynich, notează CNN.

Pe 27 aprilie, nava a ridicat ancora în largul coastei Crimeei și și-a oprit transponderul. A doua zi, a fost văzută în Sevastopol, principalul port din Crimeea, potrivit fotografiilor și imaginilor din satelit. Matros Pozynich este una dintre cele trei nave implicate în comerțul cu cereale furate, potrivit cercetărilor open-source și oficialilor ucraineni, scrie observatornews.ro.

Crimeea, anexată de Rusia în 2014, produce puțin grâu din cauza lipsei de irigare. Dar regiunile ucrainene din nord, ocupate de forțele ruse de la începutul lunii martie, produc milioane de tone de cereale în fiecare an. Oficialii ucraineni spun că mii de tone sunt acum transportate în Crimeea. Jurnalista Kateryna Yaresko  a observat o creștere bruscă a exporturilor de cereale din Sevastopol la aproximativ 100.000 de tone atât în martie, cât și în aprilie, scrie sursa citată. 

Din Sevastopol, conform imaginilor din satelit, Matros Pozynich a tranzitat strâmtoarea Bosfor, apoi s-a îndreptat spre portul egiptean Alexandria. Nava era încărcată cu aproape 30.000 de tone de grâu din Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni. Dar ucrainenii au fost cu un pas înaintea rușilor. Oficialii spun că Egiptul a fost avertizat că cerealele au fost furate, iar transportul a fost refuzat. Matros Pozynich s-a îndreptat apoi spre capitala libaneză Beirut, cu același rezultat. Nava și-a oprit din nou transponderul pe 5 mai, dar imaginile de pe Tankertrackers.com și Maxar Technologies arată că a călătorit în portul sirian Latakia.

Comentarii Facebook