Moment incredibil la Universitatea din Kabul: o studentă i-a sfidat pe talibani, venind în blugi și cu fața neacoperită - FOTO


Schimbările prin care trece Afganistanul după revenirea talibanilor la putere sunt realmente dramatice, iar femeile din generațiile crescute în ultimii 20 de ani sunt cele mai afectate. Un moment incredibil a avut loc la Universitatea din Kabul, unde o studentă a venit în blugi și cu fața descoperită la un eveniment organizat de talibani, care voiau să arate cum trebuie să se îmbrace femeile. În replică, talibanii au umplut sala cu femei îmbrăcate în niqab.

Fotografia a făcut duminică înconjurul planetei. Studenta în blugi stătea pe primul rând, iar în jurul său era gol, în timp ce femeile îmbrăcate în niqab purtau toate, în mâini, steagul alb al talibanilor.

E_EeH87WEAIj_tX.jpg

Ulterior, noul regim le-a transmis tuturor studentelor că vor fi exmatriculate dacă nu vin la cursuri îmbrăcate „cuviincios“.

Evenimentul ținut în sala de lectură a universității a marcat noua politică privind învățământul din Afganistan, unde talibanii au stabilit că femeile pot, totuși, să învețe, dar numai în clase separate de băieți și să le predea doar cadre didactice femei. În plus, a anunțat ministrul taliban al educației, studentele vor fi obligate să poarte rochie abaya (care acoperă tot corpul din creștet până în vârful picioarelor) și niqab (un văl care acoperă în întregime fața femeii).

În fața celor 300 de participante la conferință, vorbitorii au atacat Occidentul și au insistat că e obligatorie revenirea la „tradiție“.

Talibanii au pretins că femeile în niqab din sală erau studente la Universitate

Talibanii au pretins că femeile aduse la conferință ar fi fost, toate, studente la Universitatea de Educație „Shaheed Rabbani”, scrie France Presse. După bărbați, la tribună au urcat apoi și femei din sală, care le-au criticat dur pe cele care, în ultimele săptămâni, au protestat în Afganistan.

Prima vorbitoare s-a arătat veninoasă cu stilul occidental de viață al femeilor: “Suntem împotriva acelor femei care protestează pe străzi, pretinzând că sunt reprezentantele femeilor. Este oare libertate să îți placă ultimul guvern? Nu, nu este libertate. Ultimul guvern a abuzat de femei. Recrutau femei doar după frumusețea lor“. O altă vorbitoare a înfierat femeile care poartă doar o eșarfă pe cap.

Daud Haqqani, director în cadrul Ministerului Educației, a susținut că evenimentul a fost organizat chiar de femei.

După acest moment, participantele la conferință au pornit într-un marș, pe străzi, flancate de soldați talibani îmbrăcați în uniforme și cu arme capturate după retragerea americanilor.


Comentarii Facebook