Ministrul sănătații, Rafila, după decizia luată de CCR - „Masca este mai eficientă în acest moment decât vaccinul”


Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, 15 februarie, că masca de protecție poate să fie de multe ori mult mai eficientă decât imunizarea anti-COVID-19 în limitarea răspândiri virusului. Alexandru Rafila a declarat, în urma deciziei CCR privind masca de protecție că „nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact”, potrivit News.ro. 

Decizia Curții Cunstituționale cu privire la purtarea măștii în spații deschise trebuie respectată, a declarat ministrul 

Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar, în mod evident, în momentul în care o Ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte, decizia trebuie respectă”, a declarat Alexandru Rafila, marți, în cadrul unei intervenții la Antena3.

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce priveşte utilizarea măştii în spaţiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în spaţiul exterior nu mai este obligatorie”, a adăugat ministrul.

În calitate de medic, ministrul Rafila a afirmat apoi că el recomandă în continuare masca de protecție „cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat, chiar dacă este în exterior, pentru că noi avem transmitere comunitară”.

Rafila a continuat spunând că el personal va continua să folosească masca de protecție în spațiile publice și foarte aglomerate, din respect civic și de sine. 

Fiecare o să facă cum crede, după ce acest act normativ va fi abrogat. Eu atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomeraţie în spaţiu deschis. Nu are importanţă dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că aşa consider eu că este corect”, a concluzionat ministrul. 


Comentarii Facebook