Ministrul Sănătății a anunțat când scăpăm de restricții. Rafila: Valul 5 va fi ultimul val al pandemiei


Ministrul Sănătății a venit, în cadrul unei emisiuni televizate, cu mai multe noutăți bune pentru români. Alexandru Rafila consideră că valul 5, provocat de tulpina Omicron, va fi ultimul val al pandemiei, iar cele mai multe dintre restricții vor fi scoase în luna martie. 

Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea. În opinia mea, marți cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri și putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare și ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Sănătății la Antena 3

Alexandru Rafila consideră că, în secțiile ATI, majoritară este însă tulpina Delta a coronavirusului. Totuși, rezultatele unui studiu sunt așteptate în această săptămână. 

Am recoltat câteva sute de probe de la acești pacienți, din mai multe zone din țară, exact în acest scop, să vedem dacă la ATI există o majoritate a cazurilor în dreptul tulpinei Omicron sau în dreptul tulpinii Delta. Până nu avem rezultatele studiului secvențierii care este realizată la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, deci toate probele au fost duse într-un singur loc tocmai ca să avem o uniformitate”, subliniază ministrul.

Care este situația la ATI și când vor scăpa românii de restricții

Ministrul a precizat că avem ocupate peste 1.000 de paturi la ATI. La nivel naţional avem, pentru pacienţii COVID, 1.800 de paturi şi dacă va exista un decalaj de 10-14 zile şi situaţia de la ATI va intra pe un trend descrescător.

Alexandru Rafila a fost întrebat de jurnaliști și când se vor ridica restricțiile în România, ministrul Sănătății subliniind că pronosticurile sunt destul de pozitive. 

Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare”, a explicat Ministrul Sănătății.

Comentarii Facebook