Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Acțiunile noastre din Ucraina nu sunt condiționate de data de 9 mai


Aniversarea eliberării Rusiei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, marcată la data de 9 mai, nu constituie un termen limită pentru operațiunile militare desfășurate de Rusia în Ucraina, a declarat duminică, 1 mai , ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat televiziunii deți nute de compania italiană Mediaset.

Armata noastră nu își va desfășura acțiunile în teren în mod artificial, în funcție de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a declarat duminică Lavrov. „Vom celebra victoria noastră într-o manieră solemnă, așa cum facem întotdeauna, dar momentul și ritmul cu care se desfășoară acțiunile în Ucraina depind de necesitatea de a minimiza riscurile pentru civili și pentru soldații ruși”, a adăugat acesta, citat de agenția oficială rusp TASS.

Lavrov a reamintit că printre obiectivele „operațiunii speciale” se numără „protejarea și asigurarea securității populației civile” și îndepărtarea de pe teritoriul Ucrainei a oricăror amenințări, atât pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă, legate de arme ofensive și de „nazificare”.

Guvernele și analiștii occidentali anticipaseră că președintele rus Vladimir Putin ar intenționa să declare victoria în Ucraina la festivitățile din 9 mai, în timpul cărora Rusia organizează anual o uriașă paradă militară. Săptămâna trecută, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, spunea că Vladimir Putin „pregătește terenul” pentru un anunț major care să marcheze Ziua Victoriei, celebrată la 9 mai, relatează BBC.

Rusia și-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie, dar progresul său a fost blocat de rezistența ucraineană care a beneficiat de sprijin militar occidental.


Comentarii Facebook