Miercuri 24 Aprilie

Hakerii pro-ruși și-au schimbat tactica: Trimit mesaje pe email, WhatsApp, Messenger, pentru a induce în eroare populația. Avertismentul experților


Specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale au anunțat că mii de tentative de atacuri cibernetice asupra instituțiilor din România venite din partea hackerilor pro ruși  au fost blocate în ultimele  trei zile. Au fost vizate instituții bancare din țară și site-uri ale ministerelor sau ale spitalelor. Gruparea Killnet susține că atacurile sunt efectul sprijinului oferit Ucrainei de către România. 

Nu mai puțin de 654 de adrese IP au fost identificate drept surse de pe care au fost atacate cibernetic mai multe instituții din România în ultimele 72 de ore. Maoritatea provin din țări precum Indonezia, Mexic, Rusia sau Brazilia. Userii sunt astfel foarte greu de identificat.

În perioada următoare trebuie să luăm măsurile adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurii cibernetice”, declară reprezentantul DSNC, Mihai Rotariu, potrivit observator.ro.

Gruparea Killnet, din care fac parte hackeri pro ruși, a revendicat acțiunile cibernetice. În urmă cu două zile, site-urile Ministerului Apărării, al Guvernului, CFR Călători dar și al OTP Bank au fost blocate de aceștia. Sâmbătă, 30 aprilie, hackerii au reușit incluzsiv blocarea adresei directorului național pentru securitate cibernetică. 

Hackerii pro ruşi au pus ochii pe instituţiile din România

Există servicii dedicate care permit utilizatorilor să redirecţioneze traficul, să pună un intermediar între cereri, încât să nu fie foarte afectat. Soluţiile de securitate clasice nu ajută foarte mult in aceste tipuri de atacuri”, a declarat Silviu Stahioe, specialist în atacuri cyber.

Duminică, 1 mai, a fost „rândul” Republicii Moldova, unde au fost atacate aceleași site-uri ca și în România, iar hackerii deja își diversifică tacticile. 

Hackerii și-au schimbat tactica 

Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori”, declară reprezentanții DNSC.

Specialiștii recomandă să nu răspundem mesajelor urgente venite pe mail, Whatssup sau Messenger, înainte de a verifica. Nu deschideți cererilor care vi se par ciudat formulate și cu greșeli gramaticale saude expresie și care apar ca fiind trimise de persoane de încredere, și poate cel mai important, nu transmiteți date cu caracter personal sau date tehnice, atunci când vă sunt cerute online. 

Atacurile hackerilor menite să „condamne” ajutorul acordat Ucrainei de către România

Atacurile cibernetice au legătură directă cu ajutorul dat de România Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a afirmat chiar că trenurile care aduc la noi cereale din Ucraina se întorc încărcate cu armament. Astăzi oficialii MAPN au dezminţit informaţiile, spunând că sunt doar provocări.

Gruparea de hackeri pro rusă Killnet ameninţă că va ataca aproape 300 de site-uri din România.


Comentarii Facebook