Minele de aur din Hunedoara, exploatate de hoții de metale prețioase: „Au spart pereții fâcându-și loc cât să intre pe burtă”


Minele din Hunedoara sunt renumite pentru bogățiile pe care le ascund, fiind extrase, în trecut, sute de tone de aur. Acum, hoții au distrus mare parte din instalații în căutare de aur. 

După 1190, în ciuda prețiozității lor, minele din Munții Metaliferi au fost desființate. Astăzi, galeriile ascunse în munte sunt explorate, în mod fraudulos, de cei aflați în căutare de aur.  Polițiștii au prins recent mai multe persoane care încercau să transporte minereu pe care l-au luat dintr-o astfel de mină. Localnicii povestesc că, pentru a ajunge în mină, cei interesați să găsească aur au provocat distrugeri majore. 

Au spart pereții și porțile de beton ale galeriilor, fâcându-și loc cât să intre pe burtă, ori pe deasupra lor, în munte. Unele erau însă prăbușite sau inundate, astfel că efortul celor care au scotocit după aur putea fi zadarnic. Aurul l-au căutat pentru că se spune că atunci când minele au fost închise, au fost zidite și lăsate așa filoane de aur masiv, ca rezerve de aur la nevoie”, spune un muncitor de la Mina Musariu, potrivit adevărul.ro. 

Existenţa aurului nu este singurul motiv care îi determină pe oameni să intre în mină.

Zeci de kilometri de șine, instalații de cupru și nenumărați vagoneți au rămas în munte”, a mai precizat un fost miner. Mai mult, cantitatea uimitoare de aur existentă în Hunedoara a fost confirmată în 1947, când, la Musariu, a fost descoperită o pepită de 53 de kilograme

Minele din această zonă au funcţionat până la mijlocul anilor 2000, acestea fiind desfiinţate din cauza costurilor prea mari de producţie.


Comentarii Facebook