Vineri 9 Decembrie

Locuitorii unei comune s-au trezit cu un praf alb, ciudat, în curți și pe mașini: „Aşa ceva nu am mai văzut”


Localnicii unei comune din Prahova se tem pentru sănătatea lor! În comuna Bărcăneşti oamenii s-au trezit, miercuri dimineaţă, cu un strat gros de praf alb în curţi şi pe maşini, dar şi cu un miros greu de suportat. Localnicii spun că nu au mai văzut niciodată aşa ceva şi se tem pentru sănătatea lor.

Aşa ceva nu am mai văzut. Am zis că o fi de la ploaie, dar nu e de la ploaie", spune un localnic. „Nu e bun praful ăsta, ţi se ia pe mână", spune o altă femeie din zonă, citată de Antena 3 CNN. Zeci de sesizări au curs la Garda de Mediu, aşa că instituţia a pornit imediat verificările. La scurt timp s-a descoperit şi cauza apariţiei pulberii în zonă. 

De unde provenea praful ciudat

Pulberea provenea de la o pană de curent care a oprit instalaţiile tehnologice ale rafinăriei de la Brazi, iar în procesul de repunere în funcţiune, instalaţia a împrăştiat pulberea în atmosferă. Nu este exclus ca în urma controlului Gărzii de Mediu Prahova, operatorul economic care îşi desfăşoară activitatea în rafinărie să fie amendat pentru poluarea din atmosferă, notează sursa citată. 

Din primele informații obținute de la fața locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din stația electrică proprie a operatorului, astfel s-a oprit accidental funcționarea cazanelor de abur ceea ce a condus la oprirea forțată a mai multor instalații tehnologice. În procesul de repornire al instalației tehnologice de Cracare Catalitică, ca urmare a unor defecțiuni tehnologice la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare, ceea ce a condus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator (praf de culoare albă) cu miros specific acestuia provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi", se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.

Comentarii Facebook