Lipsa de ouă de pe piața mondială a declanșat o adevărată isterie: Oamenii cumpără găini online sau de la licitații


Prețul ouălor a crescut considerabil la nivel mondial în ultimul an, din cauza gripei aviare care a distrus crescătoriile de găini, dar și din cauza războiului din Ucraina care a dus la creșterea prețurilor pentru hrana animalelor.

În Noua Zeelandă se consumă mai multe ouă pe cap de locuitor decât în majoritatea țărilor. Creșterea costurilor a declansat o adevărată frenezie, iar oamenii caută găini online pentru a-și asigura proviziile de ouă.

Site-ul de licitații locale Trade Me a declarat, pentru CNN, că găinile sunt din ce în ce mai căutate, dar și echipamentele pentru îngrijirea lor.„De la începutul lunii ianuarie am înregistrat peste 65.000 de căutări pentru găini și articole legate de găini, cum ar fi hrana pentru pui și cotețe”, a declarat Mille Silvester, purtătorul de cuvânt al companiei.

Penuria de ouă este o problemă și pentru brutării

Toată lumea încearcă acum să cumpere găini pentru că nu găsesc ouă în supermarketuri”, a transmis Ron van Til, proprietarul unei brutării.

El a spus că sora sa a vândut patru găini la licitație și a obținut un preț mai mult decât dublu față de cel obișnuit. De asemenea, a remarcat și că unele cafenele au început să scoată anumite feluri de mâncare din meniu, astfel încât „în loc să ai cinci feluri de mic dejun cu ouă, s-ar putea să ai doar două”.

Susținătorii drepturilor animalelor au lansat un avertisment asupra achizițiilor de găini. „Puii trăiesc mult timp. Trăiesc între opt și 10 ani, uneori chiar mai mult, în funcție de rasă”, a declarat Gabby Clezy, CEO al Societății pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale.

În plus, el a mai spus că găinile nu produc ouă toată viața, iar obiceiurile lor de ouat depind de factor precum vârsta și clima. „Deci, dacă oamenii își cumpără găini doar pentru că cred că vor avea o rezervă permanentă de ouă, nu este cazul. Le cerem oamenilor să le considere ca animale de companie, ceea ce sunt”, a spus acesta.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA spune că oricine vrea să aibă un coteț de păsări în curte ar trebui să aibă grijă deosebită atunci când manipulează animalele și ouăle, în special din cauza riscului de infectare cu salmonella.

Noua Zeelandă s-ar confrunta cu această penurie și din cauza unei schimbări anticipate de mult în Legea agriculturii, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Legea interzice producerea de ouă de la găini ținute în „cuști convenționale” sau „cuști cu baterii” - de obicei spații metalice înghesuite care nu asigură o bunăstare adecvată găinilor.

Un lanț de supermarketuri din Noua Zeelandă a impus recent limite temporare cu privire la numărul de ouă pe care îl poate cumpăra fiecare client.


Comentarii Facebook