FOTO - Palestiniana Sally Azar, prima femeie hirotonită pastor în Țara Sfântă: „Este un important pas înainte”


Sally Azar, o palestiniană din Ierusalim, a devenit prima femeie hirotonită pastor în Țara Sfântă, în cadrul unui eveniment organizat de biserica luterană din inima orașului vechi, relatează BBC.

Sally a fost hirotonită de tatăl ei, episcopul Sani Azar. Ea a afirmat că, deși exemplul părintelui a inspirat-o, nu s-a simțit niciodată presată să studieze teologia.

Ca pastor, ea va prelua diferite sarcini, inclusiv conducerea serviciilor și studiile biblice în Ierusalim și în Beit Sahour, în Cisiordania ocupată, pentru congregațiile vorbitoare de limba engleză. „Este o zi mare pentru viața bisericii noastre, este un pas important înainte”, a comentat reverendul Dr. Munther Isaac, pastor luteran din Betleem și Beit Sahour.

preoteasa 1.jpg

Majoritatea creștinilor din regiune aparțin bisericii greco-ortodoxe și latino-catolice, care nu permit femei preoți. Cu toate acestea, hirotonirea femeilor a avut loc într-un număr tot mai mare de biserici protestante, în ultimele decenii. Acestea au mici congregații locale și conduc școli și spitale în Țara Sfântă. 

Hirotonirea femeii ca pastor este un subiect foarte fierbinte în multe dintre confesiunile crestine, unii considerând-o ca „prim pas spre compromis”.  „Oriunde există o societate și o cultură patriarhală, ceea ce s-a întâmplat cu Sally este un pas major”, spus Antje Jackelen, fost arhiepiscop al Bisericii Suediei.

preoteasa 2.PNG

Antje Jackelen, fost arhiepiscop al Bisericii Suediei

Acceptăm femei profesoare, acceptăm să mergem la operații efectuate de femei și este ciudat că încă mai trebuie să argumentăm că femeile pot preda Biblia sau pot săvârși sacramentele”, a subliniat Dr. Munther Isaac.

Acest lucru îmi spune că, în ciuda progreselor pe care le-am făcut ca palestinieni, când vine vorba de împuternicirea femeilor și a drepturilor femeilor, mai este de făcut”, a completat el.


Comentarii Facebook