Jumătate din persoanele tinere vor să plece din România


Jumătate dintre tinerii români vor să plece în altă țară, pentru a avea parte de un viitor mai bun. Vorbim despre persoanele din categoria de vârstă 16 - 34 de ani.

Ştim din sondajele realizate că aproximativ jumătate dintre tinerii între 16 şi 34 de ani au planuri de plecare în străinătate, planuri structurate. (...) Procentul celor care au intenţii, de pe băncile facultăţii, de a pleca în străinătate este foarte apropiat de 47% – 48% pe totalul tineret. Mai mult, intenţiile acestea sunt mai bine structurate în cazul celor care sunt în faza de licenţă, la cei de la master sau la doctorat, dat fiind faptul că cei care au avut intenţii să plece, au plecat – procentul este mai mic”, a explicat Dumitru Sandu, sociolog, director Centrul de Studii pentru Migraţie, citat de Mediafax.

Țările europene care au trecut prin fenomene similare au făcut investiții europene pentru dezvoltare sustenabilă. 

Atitudinea publică actuală din România este: Migraţia este o fatalitate. Nu este o fatalitate, se pot face lucruri. Pur şi simplu, punctez exemple de soluţii care pot duce în direcţia pe care am semnalat-o anterior. Unu - şi astea nu le iau din opinii personale, le iau din experienţa istorică europeană. Situaţia noastră a avut-o Portugalia, a avut-o Spania. Ce au făcut cu ani înainte? Au ştiut să folosească fondurile europene. Acolo se ocupă forță de muncă, acolo sunt o groază de oportunităţi”, mai explică specialistul.

Tinerii sunt atrași de salariile mai mari oferite de companii. 

Comentarii Facebook