Sambata 26 Octombrie

Iată ce pericol se ascunde în spatele produselor de pe Shein: Unele produse conțin ftalați, o substanță toxică pentru copii!


Platformele de comerț online din China, precum Shein sau Temu, au luat amploare în întreaga lume, inclusiv în România, însă câți dintre noi suntem conștienți sau cel puțin îngrijorați de ceea ce ni s-ar putea întâmpla dacă vom comanda produse de aici. 

Iată că autoritățile din Coreea de Sud au descoperit că unele produse comercializate pe Shein conțin ftalați, o substanță chimică ce este interzisă în Uniunea Europeană pentru că poate fi toxică pentru copii. 

Conform Le Monde, ftalați, care sunt substanțe utilizate pentru a înmuia plasticul, au fost depistate în cantități mari în articolele pentru copii, punând în pericol sănătatea acestora.

Astfel, în timpul inspecțiilor efectuate, autoritățile din Seul au descoperit că pantofii pentru copii, dar și gențile pentru femei vândute de Shein conțin niveluri de ftalați de 428 de ori peste limitele legale admise. Substanța este foarte periculoasă, ea perturbând echilibrului hormonal și provocând obezitate, boli de inimă, diverse tipuri de cancer și probleme de fertilitate.

Conform unor reviste de specialitate precum Neurotoxicology sau Environmental Health Perspectives, ftalații prezenți în produsele comercializate pe platforma Shein pot interfera cu sistemul endocrin, perturbând echilibrul hormonal al organismului. În cazul copiilor, aceasta poate duce la pubertate precoce, iar la adulți provoacă dereglări ale funcției tiroidiene sau probleme de reproducere, existând și riscul să favorizeze anumite tipuri de cancere, în special de sân sau testicular.

Comisia Europeana este cu ochii pe Shein și Temu 

Astfel de descoperiri au fost făcute și în Europa, motiv pentru care, Comisia Europeană monitorizează atent practicile comerciale ale Shein și Temu, tocmai pentru a se asigura conformitatea cu standardele de siguranță și protecția consumatorilor. 

De asemenea, Guvernul din Polonia a trimis chiar și un ultimatum ferm celor două platforme, cerându-le să respecte legislația de protecție a consumatorilor sau să părăsească piața. În plus, autoritățile poloneze au acuzat cele două platforme de comerț din China de manipulare a prețurilor, recenzii false și lipsă de transparență.

Ancheta ANPC asupra paltformelor de comerț online din China 

Mai mult, și România s-a alăturat eforturilor de monitorizare a platformelor chinezești, ANPC demarând o amplă anchetă ce vizează paracticile comerciale ale Shein și Temu. 

Ne concentrăm pe practici comerciale incorecte care pot deforma esențial comportamentul economic al consumatorilor. Investigăm reducerile neautentice, interfețele manipulatoare și alte practici agresive”, a declarat Paul Anghel, directorul general al ANPC.

În plus, Ministerul Economiei din țara noastră a lansat un plan național de supraveghere a pieței. Scopul principal este de a monitoriza respectarea strictă a legislației de protecție a consumatorilor și îmbunătățirea transparenței în comerțul electronic din statele non-UE.

Comentarii Facebook