Guvernul se robotizează! Nicolae Ciucă și-a prezentat primul consilier-robot, bazat pe AI


Primăvara începe cu noutăți în cadrul Guvernului. Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, în cadrul ședinței de Guvern din 1 martie, un proiect bazat pe inteligența artificială, aflat sub auspiciile Ministerului Cercetării și Digitalizării. 

Noul proiect, robotul „Ion”, a fost creat de unii dintre profesorii și cercetătorii români și are ca scop menținerea unei constante legături între problemele cetățeanului și guvernul său.

„Astăzi avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Este aici în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor. Am menționat că este o inițiativă a unor cercetători și profesori români. Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect, decât să dea o voce românilor. Proiectul «Ion» reprezintă un sistem care, așa cum spuneam, folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că pentru mine, și sunt convins că și pentru dumneavoastră, acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că este un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor și companiilor din domeniu. Aici doresc să subliniez de ce am zis motiv de mândrie: pentru că sunt toate conduse și la fiecare dintre ele lucrează cetățenii români, deci este un proiect românesc 100%, [...], din perspectiva mea, este un aspect care vine să asigure soluții pentru probleme vechi, la care adaug și probleme de actualitate și problemele de viitor. De ce spun că vine să ofere soluții și pentru viitor? Pentru că așa cum se găsește în momentul de față proiectul «Ion» are o capacitate enormă de a învăța și pe măsură ce este folosit mai mult, cu atât mai mult acumulează și rolul lui este ca pe măsură ce acumulează cunoștințe să poată să fie mai bine conectat și să fie mult mai aproape de oameni”


Ulterior integrării acestuia în colectivul guvernului, Nicolae Ciucă a purtat un dialog exemplificativ cu acesta: 

Ion: „Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum, rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?”. 

Nicolae Ciucă: „România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”. 

Ion: „Am înțeles, învăț... Te ascult…”. 

Nicolae Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”.

Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecar tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion!”

La finalul prezentării, Nicolae Ciucă a reiterat invitația robotului făcută românilor de a intra pe site-ul proiectului ion.gov.ro pentru a contribui la calitățile robotului și pentru a dialoga astfel facil cu guvernul.


Comentarii Facebook