FOTO - Columbienii care au încercat să vândă cocaina extrasă din cafea, în laboratorul din Bihor, au reușit să intre în România ca turiști


Apar noi informații despre legăturile cartelului columbian care a vrut să vândă în România cocaină extrasă din cafea. Cei doi cetățeni columbieni implicați au intrat în țară pozând în turiști veniți din Cehia, fără să știe însă că, în momentul în care au început să caute substanțele de care aveau nevoie în laboratorul improvizat în munți, au intrat în vizorul ofițerilor de la antidrog. Procurorii DIICOT descriu, pe larg, în documentele din dosar, fiecare mișcară făcută de traficanții columbieni.

Citește și: Doi chimiști din Columbia, la „muncă” în România, într-un laborator de extragere a cocainei amestecată în cafea

Cele șase kilograme de cocaină, amestecată în 10 pungi mari de cafea, au fost aduse în țară de cei doi columbieni ajunși între timp în arest. Marfa, aparent inofensivă, a trecut ușor de filtrele din aeroporturile din Europa și mai simplu de vămile terestre.

Pe 1 iulie, la prima oră a dimineții, cei doi români implicați au ieșit din țară, prin vama Borș. Spre seară, unul dintre ei a închiriat un taxi din Ungaria și i-a adus în țară pe cei doi columbieni. Le-au declarat polițiștilor de frontieră că vin din Praga, în timp ce românul a susținut că se întoarce din Viena. Cel de-al doilea român implicat a revenit și el în aceeași zi în țară. S-au reunit cu toții în apartamentul celui din urmă, din Oradea.

cocaina 1.jpg

Chimiștii columbieni au început să cumpere substanțele necesare pentru a separa cocaina de cafea

E bine cunoscut faptul că în procesul de extragere al cocainei sunt utilizați anumiți precursori, substanțe toxice, inflamabile, deoarece specialiștii din Antidrog în laboratoare clandestine au intervenit inițial pentru securizarea zonei și eliminarea oricăror pericole, deoarece aceste substanțe pot fi periculoase, în momentul în care nu sunt controlate în mod corect”, a declarat un ofițer antidrog, potrivit Digi24. 

În tot acest timp, columbienii și români au rămas în Oradea

Una dintre substanțe a fost trimisă special, cu trenul, din București, și a fost preluată din gara din Cluj Napoca, pe 9 iulie, de unul dintre cei implicați. În 10 iulie, cei patru pleacă din Oradea și merg în zona montană din Bihor, în cabana închiriată pentru laborator. 

O zi mai târziu, după ce polițiștii și procurorii au obținut autorizație din partea judecătorilor, mascații au descins în forță în pensiunea devenită primul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în țara noastră.

cocaina casa.jpg

Ce au găsit anchetatorii în cabana percheziționată

Suspecții au găsit și închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din județul Bihor. În 10 iulie a avut loc percheziția domiciliară, patru dintre inculpați fiind surprinși în plin proces de extracție a cocainei din cafea pe cale chimică și fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.

În urma percheziției domiciliare au fost descoperite și ridicate un calup presat de 1 kilogram care conține procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât și un amestec de cocaina și cafea cântărind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanță maronie constituind amestec de substanțe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină și 10 pungi de cafea sigilate.

Valoarea de piață a cocainei depistate cu ocazia activităților este de aproximativ 200.000 euro.

cocaina 2.jpg


Comentarii Facebook