Fortăreața de NEÎNVINS din Mariupol, de unde Batalionul AZOV rezistă asaltului rus de peste 50 de zile: Rușii nu au curaj să intre!


Batalionul Azov și brigada 36 de pușcași marini sunt pregătiți să lupte până la capăt pentru Mariupol, orașul port extrem de important pentru acest moment al războiului. 

Punctul forte al trupelor de elită ucrainene este chiar Uzina Azovstal din Mariupol, un uriaș combinat deținut de miliardarul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. 

Război în Ucraina - Batalionul AZOV este baricadat în combinatul metalurgic din Mariupol

Trupele ucrainene care s-au retras în combinat, unde pot rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri, susține un expert militar britanic.

Justin Crump, de la firma de consultanță în domeniul securității Sibylline, a declarat pentru BBC că ucrainenii ”sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, după ce au avut la dispoziție peste 50 de zile pentru a fortifica combinatul și a construi rute de evacuare.

Bănuiesc că, dacă nu vor fi nimiciți, vor rămâne acolo mult timp - ar putea face lucruri urâte noaptea și apoi să se întoarcă înăuntru”, a sugerat expertul.

În uzină sunt 800 de luptători, conduși temuții militari din Batalionul Azov, miliție a naționaliștilor, care a fost însă integrată în Garda Națională ucraineană. Este o grupare pe care Rusia o consideră „neonazistă”.

Război în Ucraina - Batalionul AZOV nu se va preda niciodată și va lupta până la capăt

Acești luptători nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Iar Rusia nu vrea să intre în uzină și să o curețe metru cu metru, pentru că în subteran, asta s-a putea dovedi teribil”, a spus el.

Se pare că militarii din uzină nu sunt abandonați de ”mama” Ucraina. Ei au primit provizii și armament în misiuni nocturne foarte riscante, a mai declarat Justin Crump, fară a preciza de unde are aceste informații.

Combinatul siderurgic este un obiectiv industrial cheie și dacă Rusia preia controlul asupra lui, ”poate chinezii vor fi cei care îl vor repune în funcțiune, pentru că sunt interesați de oțelul lui”, a mai menționat Crump.

Război în Ucraina - Miliardarul Rinat Ahmetov a promis că va reconstrui tot orașul, de la zero

Uzina lui Rinat Ahmetov este atât de mare încât nimeni nu se încumetă să intre în interior. Rușii vorbesc despre un atac chimic ca fiind singura modalitate de a-i scoate de acolo, relata zilele trecute ”The Guardian”.

Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov.

Miliardarul Rinat Ahmetov a anunțat deja că va reconstrui orașul, după ce se va finaliza războiul și că niciodată orașul nu se va preda. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus clar că va abandona negocierile de pace cu Rusia, dacă luptătorii ucraineni vor fi ucişi.

Comentarii Facebook