„Fantoma din Kiev” a fost doborâtă de armata rusă? Cine era, de fapt, pilotul erou, ucis în timpul unei lupte


Stepan Tarabalka, pilot militar, supranumit „fantoma din Kiev” a murit în timpul unei lupte. Soldatul devenise celebru după ce a distrus șase avioane rusești în prima zi a invaziei. 

Potrivit unui videoclip publicat ieri de către guvernul ucrainean, maiorul de 29 de ani, tatăl unui băiețel de opt ani, pilota un MiG 29 când a fost doborât de forțele ruse. El a distrus cel puțin 40 de avioane rusești, bilanț record în istoria aviației ucrainene, scrie Antena 3.

Ulterior au apărut speculații potrivit cărora el și numărul său uimitor de victorii aeriene nu erau decât un mit creat de guvern pentru a inspira curaj în rândurile luptătorilor, scriu jurnaliștii de la Daily Mail. Cu toate acestea guvernanții de la  Kiev spun că informațiile privind  bilanțul victoriilor obținute de asul aviației de vânătoare este real. Și că Tarabalka și-a câștigat pe drept numele de „fantoma din Kiev”. 

„Oamenii îl numesc. Și pe bună dreptate - acest as al UAF (Forțele Aeriene Ucrainene) domină cerurile capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești invadatoare", spunea guvernul ucrainean.

Însă, Forțele Armate ale Ucrainei subliniază că informațiile despre presupusa moarte a ”Fantomei de la Kiev” nu sunt adevărate, deoarece ”Fantoma” este o personificare a multor piloți ucraineni care apără cerul - nu este vorba despre un singur luptător.

Lui Tarabalka i-a fost acordată post-mortem cea mai importantă medalie a Ucrainei pentru vitejie în luptă, Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei.

el 2.jpg

Comentarii Facebook